Σε έναν κόσμο που κυνηγά την ευτυχία με κάθε τρόπο, ένας ακαδημαϊκός του Χάρβαρντ έρχεται να προτείνει κάτι απλό αλλά ουσιαστικό: να δίνεις.
Ο Arthur C. Brooks, διακεκριμένος καθηγητής στις σχολές Διοίκησης του Χάρβαρντ, προσεγγίζει την έννοια του αλτρουισμού όχι ως ηθικό καθήκον αλλά ως εργαλείο ευημερίας. Με βάση επιστημονικές μελέτες, υποστηρίζει ότι οι πράξεις γενναιοδωρίας έχουν τη δύναμη να μειώσουν τον ψυχικό πόνο και να ενισχύσουν τη συναισθηματική υγεία.
Ο επιστήμονας πίσω από τη θεωρία
Ο Brooks δεν είναι απλώς ένας θεωρητικός. Με μια εντυπωσιακή πορεία που περιλαμβάνει ακαδημαϊκές θέσεις στο Harvard Business School και στο Kennedy School of Government, εστιάζει στη σύνδεση ανάμεσα στον αλτρουισμό και τη συναισθηματική ανθεκτικότητα.
Είναι επίσης συγγραφέας πολυάριθμων άρθρων και βιβλίων, ενώ τακτικά αρθρογραφεί στο περιοδικό The Atlantic, παρουσιάζοντας επιστημονικά ευρήματα με πρακτική και ανθρώπινη προσέγγιση.
Ο αλτρουισμός ως φάρμακο για την ψυχή
Σύμφωνα με τον Brooks, ο συναισθηματικός πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα από μικρές, ανιδιοτελείς πράξεις. Ένα απλό “ευχαριστώ”, ένα χαμόγελο, μια προσφορά χωρίς αντάλλαγμα μπορούν να διεγείρουν το κύκλωμα ανταμοιβής του εγκεφάλου, προκαλώντας την απελευθέρωση ενδορφινών — των φυσικών παυσίπονων του οργανισμού.
Μελέτες, όπως αυτή που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, δείχνουν ότι οι καλές πράξεις μειώνουν το άγχος και αυξάνουν την εσωτερική ευχαρίστηση. Αυτό, όπως επισημαίνει ο Brooks, δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξαντληθούμε στη βοήθεια προς τους άλλους, αλλά να βρούμε μια ισορροπία ανάμεσα στο “δίνω” και στο “λαμβάνω”.
Ένας κύκλος ευτυχίας χωρίς όρους
Ο Brooks επισημαίνει ότι για να υπάρξει ολοκληρωμένη γενναιοδωρία, είναι εξίσου σημαντικό να ξέρεις να αποδέχεσαι βοήθεια. Το να ζητήσεις μια συμβουλή ή να δεχτείς ένα χαμόγελο, είναι μορφές ανταλλαγής που ενδυναμώνουν την αίσθηση σύνδεσης και καταπολεμούν τη μοναξιά.
Οι άνθρωποι που συμμετέχουν ενεργά σε τέτοιες αλληλεπιδράσεις νιώθουν πιο χρήσιμοι, πιο ευτυχισμένοι και βιώνουν βαθύτερες ανθρώπινες σχέσεις.
Ένα νέο μοντέλο για την ευημερία
Το όραμα του Arthur C. Brooks δεν αφορά μόνο την προσωπική ευτυχία. Φιλοδοξεί να αναδιαμορφώσει τη συλλογική μας αντίληψη για τον αλτρουισμό, μετατρέποντας την κοινωνική προσφορά σε βασικό εργαλείο ψυχικής ανάτασης και ισχυρό μονοπάτι για την ευημερία.
Ο Brooks μας καλεί να επανεξετάσουμε τις πράξεις καλοσύνης όχι ως πολυτέλεια ή αδυναμία, αλλά ως απολύτως αναγκαία πτυχή μιας υγιούς και ευτυχισμένης ζωής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο Θοδωρής Ζευγαράς επιστρέφει δισκογραφικά με ένα νέο τσιφτετέλι