Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος είναι μία από τις πιο σεβάσμιες μορφές της Ορθοδοξίας, ιδιαίτερα αγαπητός στον ελληνικό λαό για την ταπεινότητα, την υπομονή και την ακλόνητη πίστη του. Η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο στις 27 Μαΐου, ενώ το σκήνωμά του φυλάσσεται στο Προκόπι Ευβοίας, όπου συρρέουν χιλιάδες προσκυνητές για να λάβουν τη χάρη του.
Ο βίος του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου
Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος γεννήθηκε γύρω στο 1690 στη Μικρά Ρωσία, στην περιοχή που σήμερα ανήκει στην Ουκρανία. Από νεαρή ηλικία κατατάχθηκε στο ρωσικό στρατό και πολέμησε στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο (1710–1711). Κατά τη διάρκεια των μαχών αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους και πουλήθηκε ως δούλος σε έναν Τούρκο αξιωματικό που καταγόταν από το Προκόπι της Καππαδοκίας.
Παρά τις πιέσεις που δέχτηκε για να αλλαξοπιστήσει, ο Ιωάννης παρέμεινε πιστός στη χριστιανική πίστη. Ο αξιωματικός τελικά τον άφησε να ζήσει ελεύθερα τη θρησκεία του, αλλά οι συνθήκες ζωής του ήταν εξαιρετικά δύσκολες. Έμενε σε στάβλο με τα ζώα, ντυνόταν φτωχικά και περπατούσε ξυπόλητος, φροντίζοντας καθημερινά το κοπάδι του αφεντικού του.
ταπεινότητα και τα θαύματα
Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος ξεχώρισε για την απόλυτη αφοσίωσή του στον Θεό. Κάθε βράδυ προσευχόταν σιωπηλά σε έναν κοντινό ναό του Αγίου Γεωργίου, τον οποίο επισκεπτόταν κρυφά. Το πιο γνωστό θαύμα του έγινε όταν κατάφερε με τρόπο ανεξήγητο να στείλει ένα πιάτο με ρύζι από το Προκόπι στην Μέκκα, για τον Τούρκο αφέντη του. Όταν ο Τούρκος επέστρεψε και έφερε το ίδιο πιάτο μαζί του, το θαύμα διαδόθηκε σε όλη την περιοχή.
Η κοίμησή του και η ανακομιδή του σκηνώματος
Ο Άγιος Ιωάννης κοιμήθηκε εν ειρήνη στις 27 Μαΐου 1730, σε ηλικία περίπου 40 ετών. Λίγο πριν το τέλος του, ζήτησε να κοινωνήσει. Ο ιερέας του χωριού έκρυψε τη Θεία Κοινωνία μέσα σε ένα μήλο για να την περάσει απαρατήρητα από τους Τούρκους, δείγμα της πίστης αλλά και του κινδύνου που υπήρχε τότε.
Το σώμα του Αγίου ενταφιάστηκε στο χριστιανικό νεκροταφείο και τριάμισι χρόνια αργότερα έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του. Το άφθαρτο σκήνωμά του τοποθετήθηκε σε λάρνακα κάτω από την Αγία Τράπεζα του ναού του Αγίου Γεωργίου.
Ο Ιερός Ναός στο Προκόπι Ευβοίας
Το 1930 ξεκίνησε η ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου στο Προκόπι Ευβοίας, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 1951. Στον ναό αυτό φιλοξενείται το ιερό σκήνωμα του Αγίου, και αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προσκυνηματικούς προορισμούς στην Ελλάδα.
Γιατί είναι τόσο αγαπητός ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος
Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος είναι πρότυπο πίστης, ταπεινότητας και ανεξικακίας. Δεν θύμωσε ποτέ με όσους τον κακομεταχειρίστηκαν και δεν απαίτησε ποτέ τίποτα. Παρόλο που είχε τη δυνατότητα να ζήσει καλύτερα, προτίμησε να συνεχίσει την ταπεινή ζωή του στον στάβλο, βοηθώντας και προσευχόμενος.
Η εορτή του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου στις 27 Μαΐου είναι μια ευκαιρία για προσευχή, κατάνυξη και εσωτερική ανανέωση. Είναι ένας Άγιος που εμπνέει ακόμα και σήμερα, σε εποχές κρίσης και πνευματικής σύγχυσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μια αστοχία στο γλυκό προκάλεσε την αποχώρησή του από το MasterChef