Ριζότο: Mια ιδιαίτερη συνταγή για την Πέμπτη 10 Ιουλίου, εμπνευσμένη από την Πανσέληνο του Ιουλίου και το καλοκαιρινό κλίμα. Είναι ελαφριά, δροσερή, αλλά με γκουρμέ πινελιές που ταιριάζουν σε ένα μαγικό βραδινό δείπνο στο φως του φεγγαριού.
Πανσεληνιακό ριζότο με λεμόνι, φρέσκα μυρωδικά και γαρίδες
Υλικά (για 2 άτομα):
- 200 γρ. ρύζι για ριζότο (αρμπόριο)
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκ. σκόρδο λιωμένη
- 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
- 800 ml ζωμό λαχανικών (ζεστό)
- Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
- 10-12 γαρίδες καθαρισμένες (κρατήστε τις ουρές)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.σ. παρμεζάνα
- Φρέσκος δυόσμος, βασιλικός και μαϊντανός ψιλοκομμένοι
- Αλάτι, πιπέρι
- Λίγες σταγόνες τρούφας (προαιρετικά)
- Μικρά λουλουδάκια ή φυλλαράκια βασιλικού για ντεκόρ
Εκτέλεση:
- Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε για 1-2 λεπτά να γυαλίσει.
- Σβήστε με το λευκό κρασί και αφήστε να εξατμιστεί.
- Ξεκινήστε να προσθέτετε τον ζεστό ζωμό, μια κουτάλα κάθε φορά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί πριν προσθέσετε την επόμενη.
- Όταν το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο (μετά από περίπου 15-18 λεπτά), προσθέστε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
- Παράλληλα, σοτάρετε τις γαρίδες σε λίγο ελαιόλαδο με λίγο λεμόνι για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Όταν το ριζότο είναι έτοιμο, αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε το βούτυρο, την παρμεζάνα και τα φρέσκα μυρωδικά.
- Σερβίρετε σε πιάτα, βάζοντας από πάνω τις γαρίδες και διακοσμώντας με λίγες σταγόνες τρούφας και φυλλαράκια βασιλικού.
✨ Ιδανικό pairing:
Ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί, μια απαλή μουσική στο background και… η Πανσέληνος του Ιουλίου να φωτίζει το τραπέζι σας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το νέο επεισόδιο στο αεροπλάνο με τον Εμανουέλ Μακρόν και την Μπριζίτ Μακρόν (vid)