Αν αναζητάς ένα νόστιμο, ελαφρύ και πρωτότυπο σνακ, αυτή η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη είναι ιδανική. Το κέικ με γιαούρτι και ψητά λαχανικά συνδυάζει θρεπτική ευεξία και πλούσια γεύση – τέλειο για το γραφείο, το πικνίκ ή το παιδικό σχολικό κολατσιό. Με περίπου 20 λεπτά προετοιμασία και απλά υλικά, φτιάχνεις ένα απολαυστικό και υγιεινό κέικ.
Υλικά για τα ψητά λαχανικά
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 μελιτζάνα
- 1 κολοκυθάκι
- 1 καρότο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. θυμάρι (ψιλοκομμένο)
- Αλάτι, πιπέρι
Υλικά για το κέικ
- 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 0%
- 2 μεσαία αυγά
- 60 γρ. ελαιόλαδο (+ ελαφρύ λάδωμα για τη φόρμα)
- 50 γρ. ελαφρύ γάλα
- 100 γρ. τυρί light, τριμμένο (διατηρούμε 20 γρ. για το πασπάλισμα)
- 1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
- 1 κ.γ. αλάτι
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (+ λίγο για τη φόρμα)
- 2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση
Για τα ψητά λαχανικά:
- Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 170 °C (λειτουργία αέρα).
- Κόβεις τα λαχανικά σε κομμάτια και τα ανακατεύεις σε ένα ταψί με ελαιόλαδο, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
- Ψήνεις για 10–15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, και τα αφήνεις να κρυώσουν.
Για το κέικ:
- Λαδώνεις και αλευρώνεις μια μακρόστενη φόρμα 10×30 εκ.
- Σε μεγάλο μπολ, ανακατεύεις γιαούρτι, αυγά, ελαιόλαδο, γάλα, 80 γρ. τριμμένο τυρί, ρίγανη, αλάτι και ξύσμα λεμονιού με σύρμα χειρός.
- Σε χωριστό μπολ, αναμειγνύεις αλεύρι και μπέικιν. Τα προσθέτεις στο υγρό μείγμα και ανακατεύεις με ξύλινη κουτάλα.
- Ενσωματώνεις τα ψητά λαχανικά ομοιογενώς.
- Μεταφέρεις το μείγμα στη φόρμα, πασπαλίζεις με τα υπόλοιπα 20 γρ. τυρί και ψήνεις 40–45 λεπτά. Ένα συρμάτινο βελάκι πρέπει να βγαίνει καθαρό για να είναι έτοιμο.
- Το βγάζεις από τον φούρνο, αφήνεις να κρυώσει και το ξεφορμάρεις πριν το σερβίρεις.
Αυτό ήταν – εύκολο, νόστιμο και προσφέρει απόλαυση με υγιεινό τρόπο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κλοπές αυτοκινήτων: Ποια μοντέλα δεν ενδιαφέρουν τους ληστές