Ο αρακάς είναι από τα πιο παραγνωρισμένα υλικά της ελληνικής κουζίνας, αλλά ήρθε η ώρα να του δώσουμε τη θέση που του αξίζει! Σήμερα, σου έχω μια πρωτότυπη συνταγή για αρακά, που ξεφεύγει από τα τετριμμένα. Συνδυάζουμε την απλότητα του λαχανικού με εξωτικές ανατολίτικες γεύσεις, για να φτιάξεις ένα πιάτο που μυρίζει άνοιξη και άρωμα από… Μπανγκόκ!
Υλικά (για 4 άτομα):
- 500 γρ. αρακάς κατεψυγμένος
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κάρυ σε σκόνη (ή περισσότερο αν το θες πικάντικο)
- 400 ml γάλα καρύδας
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Χυμός από ½ lime
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι (ή σιρόπι αγαύης για vegan εκδοχή)
- Φρέσκος κόλιανδρος ή μαϊντανός για το σερβίρισμα
- Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.
- Προσθέτεις το σκόρδο, το τζίντζερ και το κάρυ και ανακατεύεις μέχρι να μοσχομυρίσουν.
- Ρίχνεις μέσα τον αρακά και ανακατεύεις καλά, να καλυφθεί από τα αρώματα.
- Σβήνεις με το γάλα καρύδας, προσθέτεις το μέλι, λίγο αλάτι και πιπέρι και αφήνεις να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
- Τελειώνεις με τον χυμό λάιμ και αν θες, λίγο ακόμα φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Σερβίρεις ζεστό, με ρύζι μπασμάτι, κινόα ή ακόμα και σκέτο, με μπόλικο φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό.
Γιατί να την δοκιμάσεις;
Γιατί ο αρακάς μπορεί να γίνει gourmet! Το κάρυ και το γάλα καρύδας του δίνουν βάθος, το λάιμ φρεσκάδα και το μέλι ισορροπία. Είναι ιδανικό πιάτο για όσους νηστεύουν, για vegans ή απλώς για όσους βαρέθηκαν τον κλασικό αρακά με καρότο και πατάτα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στην κορυφή της τηλεθέασης το Χαμογέλα και Πάλι την Κυριακή 25/05