Banksying: Τι είναι και γιατί αποτελεί τοξική τάση στις σχέσεις

Banksying

Μετά το ghosting, τη γνωστή και άκρως προβληματική εξαφάνιση χωρίς εξηγήσεις από μια σχέση, έρχεται στο προσκήνιο μια ακόμα πιο ύπουλη μορφή απομάκρυνσης: το Banksying. Όρος εμπνευσμένος από τον διάσημο καλλιτέχνη Banksy, ο οποίος είναι γνωστός για τα έργα του που… εξαφανίζονται, έτσι και το Banksying περιγράφει τον αργό, σιωπηλό θάνατο μιας σχέσης.

Πώς λειτουργεί το Banksying;

Το Banksying συμβαίνει όταν ένα άτομο έχει αποφασίσει εσωτερικά να αποχωρήσει από μια σχέση, αλλά δεν το λέει ποτέ ξεκάθαρα. Αντί να δώσει ένα ειλικρινές τέλος, αφήνει τη σχέση να φθείρεται σταδιακά, ώσπου το άλλο μέλος -συνήθως το ανυποψίαστο- αναγκάζεται να πάρει την απόφαση του χωρισμού. Έτσι, η σχέση “πεθαίνει” αργά, μέσα από την αδιαφορία, την απομάκρυνση, την έλλειψη επικοινωνίας και τη συναισθηματική ψυχρότητα.

Μια συμπεριφορά δειλή και ανέντιμη

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν αυτή τη στάση ως ανέντιμη και δειλή. Ο ψυχολόγος Raúl Padilla, εξηγεί πως το άτομο που μένει πίσω νιώθει πίεση, ενοχές και άγχος, προσπαθώντας μάταια να σώσει μια σχέση που στην ουσία έχει τελειώσει ήδη. Συχνά το θύμα αναρωτιέται τι έχει κάνει λάθος, πέφτει η αυτοεκτίμησή του και μπαίνει σε μια φάση υπερπροσπάθειας, χωρίς καμία ελπίδα πραγματικής βελτίωσης.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ BIG BROTHER

Γιατί κάποιοι επιλέγουν το Banksying;

Η ψυχολόγος María Moragón επισημαίνει πως πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πάρουν την ευθύνη του χωρισμού. Άλλοι δεν έχουν τις επικοινωνιακές δεξιότητες για να διαχειριστούν μια σύγκρουση. Επίσης, όταν υπάρχει οικονομική ή συναισθηματική εξάρτηση, ο ένας σύντροφος “σπρώχνει” τον άλλον να πάρει την απόφαση, ώστε να αποφύγει τη σύγκρουση και το βάρος της ενοχής.

Τι λένε οι μελέτες;

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, μια σχέση περνά πρώτα από την «προτελική φάση» που μπορεί να κρατήσει χρόνια, και στη συνέχεια από την τελική φάση που διαρκεί έως και 28 μήνες. Κατά την περίοδο αυτή, η συναισθηματική φθορά είναι μεγάλη για το άτομο που παραμένει δεμένο σε μια σχέση που ουσιαστικά έχει ήδη τελειώσει.

Οι επιπτώσεις στο «θύμα» του Banksying

Η ψυχολόγος Teresa Pousada εξηγεί πως το άτομο που βιώνει αυτή τη συμπεριφορά αισθάνεται μπερδεμένο, αποπροσανατολισμένο και ανασφαλές. Νιώθει πως κάτι πάει λάθος, αλλά δεν ξέρει τι. Η έλλειψη ξεκάθαρης επικοινωνίας δημιουργεί έντονο ψυχολογικό στρες, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ακόμη και καταθλιπτικά συμπτώματα.

Η γνώμη των ειδικών σχέσεων

Η Amy Chan, ειδική στις σχέσεις, τονίζει πως το Banksying είναι σήμερα πιο διαδεδομένο από ποτέ, λόγω της ανάπτυξης των dating apps. Οι άνθρωποι έχουν μάθει να αποφεύγουν τις δύσκολες συζητήσεις, επιλέγοντας πιο ανώριμους και εγωιστικούς τρόπους διαχείρισης μιας κρίσης.

Τελικά…

Το Banksying δεν είναι απλώς μια τακτική αποφυγής. Είναι μια τοξική συμπεριφορά που στερεί από τον άλλον το δικαίωμα να ξέρει πού βρίσκεται μέσα στη σχέση. Και παρότι μπορεί να δίνει στον έναν χρόνο να προετοιμαστεί για το τέλος, αφήνει τον άλλον πληγωμένο, μπερδεμένο και βαθιά απογοητευμένο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χάλκινή η Εθνική πόλο ανδρών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Σιγκαπούρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...