Ο χωρισμός είναι μια δύσκολη και συναισθηματικά φορτισμένη εμπειρία που οι περισσότεροι άνθρωποι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι αιτίες μπορεί να ποικίλουν – από μια απλή ασυμφωνία χαρακτήρων μέχρι την εμπλοκή ενός τρίτου προσώπου – αλλά το πώς τελικά επιλέγει κάποιος να τερματίσει μια σχέση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά όταν εξετάζεται μέσα από το πρίσμα της ελληνικής κουλτούρας.
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Personality and Individual Differences και υπογράφεται από τον καθηγητή εξελικτικής ψυχολογίας Μενέλαο Αποστόλου από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, φώτισε με νέο τρόπο το φαινόμενο του χωρισμού, αποκαλύπτοντας τις στρατηγικές που ακολουθούν οι Έλληνες όταν αποφασίζουν να βάλουν τέλος σε μια σχέση.
Οι 3 στρατηγικές του χωρισμού που ακολουθούν οι Έλληνες
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι στρατηγικές χωρισμού κατηγοριοποιούνται σε τρεις βασικές ομάδες:
- Ήπια και ξεκάθαρη προσέγγιση
Η πλειοψηφία – περίπου το 86% – επιλέγει να επικοινωνήσει με ειλικρίνεια και σεβασμό. Εξηγούν τους λόγους του χωρισμού, αναλαμβάνουν την ευθύνη και προσπαθούν να πείσουν τον σύντροφο ότι η απόφαση είναι προς όφελος και των δύο. - Διάλειμμα για σκέψη
Περίπου το 24% των συμμετεχόντων προτείνει έναν προσωρινό χωρισμό, ώστε και οι δύο να σκεφτούν καλύτερα τα συναισθήματά τους και να αποφασίσουν αν αξίζει να συνεχίσουν τη σχέση. - Αποφυγή αντιπαράθεσης
Ένα 16% επιλέγει να απομακρυνθεί σταδιακά, αποφεύγοντας τη σύγκρουση. Σε αυτή τη στρατηγική, ο χωρισμός συμβαίνει αθόρυβα, χωρίς ξεκάθαρη εξήγηση.
Ο ρόλος της προσωπικότητας στον τρόπο που χωρίζουμε
Η έρευνα αναζήτησε τη σύνδεση μεταξύ των προσωπικών χαρακτηριστικών και της στρατηγικής χωρισμού. Άτομα με υψηλό βαθμό ευγένειας έτειναν να προτιμούν τις ήπιες και ειλικρινείς μεθόδους. Αντίθετα, άτομα που εμφάνιζαν στοιχεία της λεγόμενης «Σκοτεινής Τριάδας» (ναρκισσισμός, μακιαβελισμός, ψυχοπάθεια) ήταν πιο επιρρεπή σε χειριστικές ή επιθετικές τακτικές, όπως το να κατηγορούν τον σύντροφό τους ή να εξαφανίζονται χωρίς εξήγηση.
Ωστόσο, συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας δεν επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που χωρίζουμε. Οι Έλληνες, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, φαίνεται πως ακολουθούν αρκετά προβλέψιμες τακτικές όταν πρόκειται να τερματίσουν μια σχέση.
Τι αποκαλύπτουν οι δύο φάσεις της μελέτης
Η έρευνα περιλάμβανε δύο φάσεις:
- Στην πρώτη, 228 άτομα περιέγραψαν πώς θα έληγαν μια δυστυχισμένη σχέση.
- Στη δεύτερη, 392 άτομα αξιολόγησαν πόσο πιθανό θα ήταν να χρησιμοποιήσουν κάθε μία από τις 45 αναγνωρισμένες στρατηγικές χωρισμού.
Το τελικό συμπέρασμα; Αν και ο χωρισμός είναι μια οδυνηρή διαδικασία, οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να τον διαχειριστούν με αξιοπρέπεια, αφήνοντας πίσω μια σχέση χωρίς εκρήξεις και συγκρούσεις.
Λίγοι χωρισμοί γίνονται με θόρυβο, και ακόμη λιγότεροι με χάος – κάτι που, τελικά, λέει πολλά για την ανάγκη μας να αποχωρούμε με σεβασμό, ακόμα και όταν η αγάπη τελειώνει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Ελευθερία Πάλλα μιλά για τον Άγιο Έρωτα, το παρατσούκλι και τα σατανικά της σχέδια