Χταπόδι: Μία συνταγή με λιαστή ντομάτα και μπαλσάμικο

Χταπόδι

Αν βαρέθηκες τα κλασικά και αναζητάς μια πρωτότυπη συνταγή με χταπόδι που θα εντυπωσιάσει την οικογένεια ή τους φίλους σου, μόλις τη βρήκες! Το χταπόδι στιφάδο με λιαστή ντομάτα και μπαλσάμικο είναι μια εκρηκτική συνάντηση γεύσεων που παντρεύει την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με ένα πιο μοντέρνο twist. Ένα πιάτο που συνδυάζει τη γλύκα των καραμελωμένων κρεμμυδιών, την ένταση της λιαστής ντομάτας και την οξύτητα του βαλσαμικού, σε μια σάλτσα που λες και φτιάχτηκε για να αγκαλιάζει το χταπόδι.


Υλικά για 4 άτομα:

  • 1 χταπόδι περίπου 1,2 κιλό, καθαρισμένο
  • 8-10 μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο (ή 2 μεγάλα ξερά, κομμένα σε φέτες)
  • 5-6 λιαστές ντομάτες, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 δάφνες
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 100 ml καλό βαλσαμικό ξίδι
  • 100 ml κόκκινο κρασί
  • 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Νερό, όσο χρειαστεί
  • Προαιρετικά: 1 κουταλιά κάππαρη για σερβίρισμα και φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση:

  1. Ξεκινάμε με το χταπόδι. Το βάζουμε σε κατσαρόλα χωρίς νερό, σε χαμηλή φωτιά για 30-40 λεπτά, μέχρι να βγάλει τα υγρά του και να μαλακώσει. Μόλις είναι έτοιμο, το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και το κρατάμε στην άκρη.
  2. Σε βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια στο ελαιόλαδο, μέχρι να γυαλίσουν και να αρχίσουν να καραμελώνουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και τις λιαστές ντομάτες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά.
  3. Ρίχνουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να “ψηθεί” ο πελτές. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το βαλσαμικό, τη δάφνη και την κανέλα.
  4. Προσθέτουμε το χταπόδι στην κατσαρόλα και ρίχνουμε λίγο νερό – ίσα να το σκεπάζει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για 30-40 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να γίνει μελωμένο.
  5. Διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι στο τέλος. Αν θέλουμε, ρίχνουμε και λίγη κάππαρη για μια αλμυρή έκρηξη.

Σερβίρισμα:

Σερβίρουμε με βελούδινο πουρέ πατάτας ή ακόμα καλύτερα με κριθαράκι ή τραχανά βρασμένο σε ζωμό λαχανικών. Μην ξεχάσεις να έχεις φρέσκο ψωμί στο τραπέζι – αυτή η σάλτσα δεν πρέπει να μείνει στο πιάτο.


Γιατί να το δοκιμάσεις:

Η συνταγή με χταπόδι αποκτά άλλη διάσταση χάρη στη λιαστή ντομάτα και το βαλσαμικό. Είναι εύκολη, νόστιμη και διαφορετική. Ένας μοντέρνος τρόπος να βάλεις το χταπόδι στο τραπέζι με στιλ και γεύση που ξεχωρίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σάμος: Τα μέσα της Σκανδιναβίας αποθεώνουν το νησί

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...