Γεμιστά: Μια σπιτική συνταγή για το φαγητό του καλοκαιριού

Γεμιστά

Τα γεμιστά είναι από εκείνα τα φαγητά που μυρίζουν ελληνικό καλοκαίρι. Θυμίζουν μαμά, γιαγιά, αυλές με βασιλικό και το φαγητό να σιγοψήνεται στον φούρνο ώσπου να σκορπίσει όλη η γειτονιά τη γεύση της ντομάτας και του φρέσκου δυόσμου. Μπορεί να τα συναντήσεις σε πολλές παραλλαγές, με κιμά ή χωρίς, αλλά η αλήθεια είναι πως τα γεμιστά είναι συνταγή-σύμβολο της ελληνικής κουζίνας.

Σου δίνω μια σπιτική εκδοχή που ισορροπεί ανάμεσα στην παράδοση και στη γεύση.


Υλικά (για 6 άτομα):

  • 6 μεγάλες ώριμες ντομάτες
  • 6 πιπεριές πράσινες
  • 1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ ή καρολίνα
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 καρότο τριμμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι δυόσμο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 πατάτες κομμένες κυδωνάτες για το ταψί
  • Αλάτι, πιπέρι

(Προαιρετικά: 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο αν τα θέλεις πιο χορταστικά.)


Εκτέλεση

  1. Κόβουμε με προσοχή καπάκι από τις ντομάτες και τις πιπεριές. Με ένα κουτάλι αδειάζουμε το εσωτερικό τους, κρατάμε τον πολτό από τις ντομάτες και ψιλοκόβουμε το εσωτερικό των πιπεριών.
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το καρότο. Προσθέτουμε τον πελτέ, τον πολτό ντομάτας, το ψιλοκομμένο εσωτερικό των πιπεριών και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το ρύζι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Αν βάλουμε κιμά, τον σοτάρουμε πρώτα καλά και μετά συνεχίζουμε.
  3. Γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές μέχρι τα ¾ (για να φουσκώσει το ρύζι) και κλείνουμε με τα καπάκια τους.
  4. Τα τοποθετούμε όλα σε ταψί, βάζουμε ανάμεσά τους τις πατάτες, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγο νερό.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν οι πιπεριές και να ροδίσουν όμορφα οι ντομάτες.

Μικρό μυστικό

Αν θες τα γεμιστά σου να μοσχοβολάνε σαν της γιαγιάς, βάλε λίγη ζάχαρη στον πολτό ντομάτας πριν τον βάλεις στο τηγάνι. Κάνει τη γεύση πιο γλυκιά και ισορροπεί την οξύτητα.


Τα γεμιστά δεν είναι απλώς ένα φαγητό, είναι εμπειρία. Κάθε δαγκωνιά κλείνει μέσα της καλοκαίρια, μνήμες και την αίσθηση ότι η ελληνική κουζίνα ξέρει να παντρεύει απλά υλικά με μεγάλες συγκινήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νωρίς νωρίς: Η νέα εκπομπή της ΕΡΤ1 με τη Μαρία Ηλιάκη και τον Κρατερό Κατσούλη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...