Μέχρι τις 30 Απριλίου 2025 καλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες, ενοικιαστές ή διαχειριστές οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων να έχουν ολοκληρώσει τις απαραίτητες εργασίες καθαρισμού, ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μαΐου. Η υποχρέωση αυτή έχει θεσπιστεί στο πλαίσιο της πρόληψης πυρκαγιών, ενώ ήδη από την 1η Απριλίου έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr, όπου οι πολίτες πρέπει να δηλώσουν την ολοκλήρωση του καθαρισμού στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών.
Η προθεσμία εκπνέει σε λιγότερο από δύο εβδομάδες και οι αρμόδιες αρχές υπενθυμίζουν ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, προβλέπονται τσουχτερά διοικητικά πρόστιμα ύψους 1.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, οι ιδιοκτήτες απειλούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών και χρηματικό πρόστιμο έως 54.000 ευρώ.
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, δήλωσε πρόσφατα από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών πως «ο καθαρισμός πρέπει να γίνει συστηματικά και φέτος να φτάσουμε στο 100% των οικοπέδων». Υπογράμμισε επίσης ότι η Πολιτεία έχει διπλασιάσει τους διαθέσιμους πόρους προς τους δήμους, ώστε να ενισχυθούν οι ενέργειες καθαρισμού των δημόσιων εκτάσεων, αλλά και να υπάρχει εποπτεία στους πολίτες που δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωση καθαρισμού των ιδιωτικών χώρων τους.
Ποιοι είναι υπόχρεοι καθαρισμού;
Σύμφωνα με σχετική Πυροσβεστική Διάταξη, την υποχρέωση καθαρισμού έχουν όσοι διαχειρίζονται χώρους που βρίσκονται:
- Εντός σχεδίου πόλεως ή εντός ορίων οικισμών,
- Σε απόσταση 100 μέτρων από τα παραπάνω σημεία,
- Σε εκτός σχεδίου περιοχές με κτίσμα, εφόσον δεν υπάγονται σε δασική νομοθεσία.
Οι εργασίες που απαιτούνται περιλαμβάνουν:
- Απομάκρυνση ξερών χόρτων, φύλλων, σπασμένων ή νεκρών κλαδιών και δέντρων,
- Αραίωση της πυκνής θαμνώδους βλάστησης,
- Ασφαλή συλλογή και μεταφορά των υπολειμμάτων,
- Απομάκρυνση εύφλεκτων και εγκαταλελειμμένων υλικών,
- Αποκλάδωση της κόμης των δέντρων και αποφυγή επαφής τους με τα κτίσματα.
Σημειώνεται πως δεν υποχρεούνται στον καθαρισμό οι διαμορφωμένοι και συντηρημένοι κήποι ή φυτευμένοι ακάλυπτοι χώροι πολυκατοικιών και κατοικιών.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Την προηγούμενη χρονιά, 185 από τους 334 δήμους της χώρας εντάχθηκαν στην πλατφόρμα και πραγματοποιήθηκαν πάνω από 830.000 καθαρισμοί οικοπέδων πανελλαδικά. Το 2025, ο στόχος είναι η πλήρης συμμετοχή όλων των δήμων, με την Πολιτεία να επιδιώκει πιο ενεργή πρόληψη και λιγότερα θλιβερά συμβάντα από φωτιές.
Η πλατφόρμα είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο πρόληψης και καλείται κάθε πολίτης να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης του ώστε να συμβάλει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των περιουσιών και της ανθρώπινης ζωής.