Η υπερβολική καθιστική ζωή μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την υγεία του εγκεφάλου, ειδικά για άτομα άνω των 50 ετών. Νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association φέρνει στο φως σημαντικά στοιχεία που αφορούν τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt και το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. Στο πλαίσιο της μελέτης εξετάστηκαν 404 ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω. Οι συμμετέχοντες φορούσαν για μία εβδομάδα έξυπνα ρολόγια που κατέγραφαν λεπτομερώς τη φυσική τους δραστηριότητα και τον χρόνο που περνούσαν καθισμένοι. Επιπλέον, υποβλήθηκαν σε εγκεφαλικές απεικονίσεις για μια περίοδο παρακολούθησης επτά ετών.
Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά: όσο περισσότερη ώρα περνούσε κάποιος καθισμένος μέσα στην ημέρα, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος για νοητική έκπτωση και αλλαγές στον εγκέφαλο που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ — ακόμη και σε άτομα που ασκούνταν συστηματικά. Αυτό σημαίνει ότι η σωματική άσκηση δεν αρκεί, αν ο συνολικός χρόνος καθιστικής συμπεριφοράς είναι υψηλός.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα ευρήματα ήταν ακόμη πιο έντονα σε άτομα με γενετική προδιάθεση για Αλτσχάιμερ (γονότυπος APOE-e4), τονίζοντας πόσο κρίσιμο είναι να περιοριστεί ο καθιστικός τρόπος ζωής, ιδίως σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Η επικεφαλής της μελέτης, δρ Μαρίσα Γκονιά από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η μείωση του κινδύνου για Αλτσχάιμερ δεν αφορά μόνο τη γυμναστική μία φορά την ημέρα. Το να σηκώνεστε συχνά και να μειώνετε τον χρόνο που κάθεστε μπορεί να κάνει τη διαφορά.»
🔹 Το συμπέρασμα; Μικρές αλλαγές στη ρουτίνα, όπως περισσότερα διαλείμματα από την καρέκλα και μεγαλύτερη κίνηση στην καθημερινότητα, μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο και να μειώσουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μαίρυλιν Ντάμερον – Η 29χρονη Κρητικιά του MasterChef από τη Νέα Υόρκη