Kαθιστική ζωή: Πόσο επικίνδυνη είναι και πώς να προστατευτείτε

Καθιστική ζωή

Η σύγχρονη καθημερινότητα, με τις ατελείωτες ώρες στο γραφείο, στο αυτοκίνητο ή στον καναπέ, έχει κάνει την καθιστική ζωή μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία. Όπως επισημαίνουν οι φυσικοθεραπεύτριες Beatriz Carpallo Porcar και Rita Galán Díaz από το Πανεπιστήμιο San Jorge της Ισπανίας, σε άρθρο τους στο The Conversation, η έλλειψη κίνησης έχει σοβαρές επιπτώσεις για το σώμα και τον οργανισμό μας.

Ακόμη και όσοι ασκούνται συστηματικά, δεν είναι πλήρως προστατευμένοι από τις αρνητικές συνέπειες του πολύωρου καθισιού. Νέες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι το να παραμένουμε πολλές ώρες καθιστοί μπορεί να εξουδετερώσει τα οφέλη της γυμναστικής, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και πρόωρο θάνατο.


Τι είναι η καθιστική ζωή και γιατί δεν αρκεί μόνο η άσκηση

Η καθιστική ζωή δεν αφορά απλώς την έλλειψη άσκησης. Περιλαμβάνει τον συνολικό χρόνο που περνάμε χωρίς σωματική δραστηριότητα – είτε δουλεύοντας μπροστά από μια οθόνη, είτε μετακινούμενοι με το αυτοκίνητο, είτε χαλαρώνοντας μπροστά στην τηλεόραση. Ακόμη κι αν κάποιος γυμνάζεται καθημερινά, το πολύωρο κάθισμα μπορεί να μειώσει τα οφέλη της άσκησης.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα στο Journal of the American College of Cardiology, το συνεχές καθισιό αυξάνει έως και κατά 40% τον κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας, ακόμη κι αν υπάρχει φυσική δραστηριότητα στο καθημερινό πρόγραμμα.


Πώς να καταπολεμήσετε την καθιστική ζωή με μικρές αλλαγές

Η λύση δεν είναι απαραίτητα περισσότερες ώρες στο γυμναστήριο. Οι ειδικοί προτείνουν μια πιο ρεαλιστική και πρακτική προσέγγιση: τα λεγόμενα “active breaks”, δηλαδή σύντομα διαλείμματα κίνησης μέσα στη μέρα. Πρόκειται για απλές δραστηριότητες που μπορείτε να εντάξετε στο σπίτι ή στο γραφείο, χωρίς εξοπλισμό ή ειδική προετοιμασία.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τρία διαλείμματα την ημέρα, διάρκειας 3-4 λεπτών, αρκούν για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας. Αυτά τα «σνακ άσκησης» βελτιώνουν τη λειτουργία του μεταβολισμού, του αναπνευστικού και των μυών.


Ποια μορφή σύντομης άσκησης είναι πιο αποτελεσματική;

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medicine & Science in Sports εξέτασε ποια μορφή σύντομης άσκησης βοηθά περισσότερο στη ρύθμιση του σακχάρου. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό: όσοι έκαναν 10 καθίσματα ή περπατούσαν για 3 λεπτά κάθε 45 λεπτά είχαν καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση από όσους έκαναν μισή ώρα συνεχόμενου περπατήματος. Αυτό δείχνει πως η διακοπτόμενη κίνηση μέσα στη μέρα είναι πιο αποτελεσματική από τη μία και μόνο προπόνηση.


Πρακτικές συμβουλές για περισσότερη κίνηση μέσα στην ημέρα

  • Σηκώνεστε από την καρέκλα κάθε 45-60 λεπτά.
  • Κάντε 10 καθίσματα ή έναν σύντομο περίπατο μέσα στο σπίτι ή το γραφείο.
  • Προτιμήστε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ.
  • Μιλήστε στο τηλέφωνο όρθιοι.
  • Χρησιμοποιήστε χρονόμετρο για να σας υπενθυμίζει τα διαλείμματα.
  • Αν εργάζεστε από το σπίτι, δοκιμάστε ένα γραφείο με ρυθμιζόμενο ύψος για να δουλεύετε όρθιοι.

Η αντιμετώπιση της καθιστικής ζωής δεν απαιτεί ριζικές αλλαγές αλλά μικρές, συχνές ενέργειες. Μερικά λεπτά δραστηριότητας κάθε ώρα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την καρδιαγγειακή υγεία, να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη και να σας χαρίσουν περισσότερη ενέργεια και ευεξία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι πιο επικίνδυνες πόλεις για την υγεία του δέρματος – Η θέση της Αθήνας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...