Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (γνωστή διεθνώς ως NAFLD) αφορά ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, με πολλούς να αγνοούν ότι τη φέρουν. Αν και τις περισσότερες φορές δεν προκαλεί αισθητά συμπτώματα, υπάρχουν ορατά σημάδια στο δέρμα που μπορούν να λειτουργήσουν ως πρώιμοι συναγερμοί για την υγεία του ήπατος.
Πρόκειται για μια πάθηση που εξελίσσεται σιωπηλά, αλλά μπορεί να φτάσει σε σοβαρότερες καταστάσεις, όπως η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH) ή ακόμα και η κίρρωση του ήπατος. Η έγκαιρη διάγνωση, ωστόσο, μπορεί να αποτρέψει τις πιο επικίνδυνες συνέπειες.
Σύμφωνα με το MedlinePlus, ένα από τα βασικά και συχνά παραβλεπόμενα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου είναι οι αλλαγές στην επιδερμίδα. Αυτές οι μεταβολές σχετίζονται με δυσλειτουργία στο συκώτι και εμφανίζονται σε διάφορες μορφές:
- Ίκτερος: Το κιτρίνισμα στο δέρμα και το λευκό μέρος των ματιών είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημάδια, λόγω της αδυναμίας του ήπατος να επεξεργαστεί τη χολερυθρίνη.
- Επίμονος κνησμός: Το δέρμα μπορεί να παρουσιάζει έντονη φαγούρα λόγω της συσσώρευσης τοξινών.
- Σκούρες περιοχές στον λαιμό ή στις μασχάλες, κυρίως σε άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη.
- Χλωμή επιδερμίδα, εύκολη δημιουργία μωλώπων ή αιμορραγία, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής πρωτεϊνών για την πήξη του αίματος.
- Αγγειοδιαστολή: Μικρά αιμοφόρα αγγεία μπορεί να γίνουν ορατά στην επιφάνεια του δέρματος, λόγω ορμονικών διαταραχών από ηπατική δυσλειτουργία.
Εκτός από τα δερματικά σημάδια, άλλα συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με το λιπώδες ήπαρ περιλαμβάνουν: κόπωση, απώλεια όρεξης, ναυτία, πρήξιμο στην κοιλιά ή στα πόδια, σύγχυση και γαστρεντερική αιμορραγία.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η πρόληψη και η αλλαγή τρόπου ζωής είναι το κλειδί. Η ισορροπημένη διατροφή, η σωματική άσκηση και η παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου και λιπιδίων μπορούν να αναχαιτίσουν την πρόοδο της νόσου.
Το να παρατηρούμε το σώμα μας και ιδιαίτερα το δέρμα μας μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της ηπατικής υγείας. Όσο πιο νωρίς εντοπιστούν τα σημάδια, τόσο πιο αποτελεσματική μπορεί να είναι η παρέμβαση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι φράσεις που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές σύμφωνα με επιστήμονα του Χάρβαρντ