Μια εντυπωσιακή και πρωτοποριακή σκηνή εκτυλίχθηκε σήμερα (19 Απριλίου) στο Πεκίνο, όπου πραγματοποιήθηκε ο πρώτος ημιμαραθώνιος παγκοσμίως με τη συμμετοχή… ανθρωποειδών ρομπότ!
Η ασυνήθιστη αυτή διοργάνωση έλαβε χώρα στη ζώνη τεχνολογικής ανάπτυξης «E-Town», και είχε στόχο να δοκιμάσει την απόδοση, την αντοχή και την αξιοπιστία ρομποτικών μοντέλων που προέρχονταν από περίπου είκοσι ομάδες από όλη την Κίνα. Στον ίδιο χώρο έτρεχαν και κανονικοί αθλητές, αλλά σε ξεχωριστή διαδρομή, πολλοί από τους οποίους δεν σταματούσαν να απαθανατίζουν με τα κινητά τους τις ιστορικές στιγμές.
Με την έναρξη του αγώνα και υπό τη συνοδεία δυνατής ποπ μουσικής, τα ρομπότ – σε διάφορα σχήματα και μεγέθη – άρχισαν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην ειδικά διαμορφωμένη πίστα. Ξεχώρισε ένα μικρό ρομπότ που έπεσε αλλά κατάφερε να σηκωθεί μόνο του, ξεσηκώνοντας τον ενθουσιασμό του κοινού. Άλλο ένα, που θύμιζε… Transformer, ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε σε κιγκλίδωμα.
Όπως εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λιανγκ Λιανγκ, αναπληρωτής διευθυντής της επιτροπής διαχείρισης της E-Town:
«Το τρέξιμο για έναν άνθρωπο μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά για ένα ανθρωποειδές ρομπότ είναι τεράστιο τεχνολογικό άλμα. Αυτός ο αγώνας είναι ένα ακόμη βήμα προς την εκβιομηχάνιση των ρομπότ που μοιάζουν με ανθρώπους».
Τα ρομπότ που συμμετείχαν είχαν ύψος από 75 έως 180 εκατοστά και βάρος που έφτανε τα 88 κιλά. Κάποια από αυτά λειτουργούσαν αυτόνομα, ενώ άλλα ελέγχονταν εξ αποστάσεως από τεχνικούς. Κανένα από τα ρομπότ δεν είχε στόχο τη νίκη – το σημαντικό ήταν να φτάσουν στον τερματισμό.
Μάλιστα, η κινεζική εταιρεία Noetix Robotics δήλωσε πως ένα από τα ρομπότ της είχε κάνει εντατική προπόνηση, διανύοντας καθημερινά αποστάσεις αντίστοιχες ενός ημιμαραθωνίου με ταχύτητα πάνω από 8 χλμ/ώρα!
Το Πεκίνο συνεχίζει να πρωτοπορεί στη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο, η κινεζική start-up DeepSeek είχε κερδίσει παγκόσμια δημοσιότητα, παρουσιάζοντας ένα chatbot βασισμένο στην AI, το οποίο – σύμφωνα με την εταιρεία – είχε δημιουργηθεί με πολύ μικρότερο κόστος από αντίστοιχες λύσεις της Δύσης, όπως το ChatGPT.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: