Η νέα μεγάλη δραματική σειρά του Apha « Porto Leone : Στη γειτονιά με τα κόκκινα φανάρια» μας μεταφέρει στην Πειραιά της δεκαετίας του’60, σε μια εποχή γεμάτη αντιθέσεις και πάθη. Ο κόσμος της Τρούμπας ζωντανεύει στην οθόνη, ενώ στον αντίποδα έχουμε την αστική τάξη της εποχής, τους πλοιοκτήτες. Δύο κόσμοι διαφορετικοί κι αντίθετοι, της νύχτας και της ημέρας, έρχονται κοντά αλλά… πόσο θα κρατήσει αυτή η «αγαστή» συνύπαρξη; Η απάντηση στην οθόνη στην απόλυτη υπερπαραγωγή του Apha !
Γυρισμένη με κινηματογραφικούς όρους, αισθητική και προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, η σειρά « Porto Leone : Στη γειτονιά με τα κόκκινα φανάρια» έρχεται να προσθέσει στα δεδομένα της τηλεοπτικής αφήγησης. Από το πρώτο καρέ, ο θεατής δεν παρακολουθεί απλώς μια σειρά – βυθίζεται σ’ έναν κόσμο που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από τη μεγάλη οθόνη. Η φωτογραφία, η σκηνοθεσία, τα κοστούμια και τα σκηνικά αποπνέουν τη δύναμη του κινηματογράφου, ενώ κάθε σκηνή είναι δουλεμένη σαν αυτόνομο πλάνο ταινίας.
Η σειρά, με αγαπημένους πρωταγωνιστές και την αυθεντική, χυμώδη πειραιώτικη γλώσσα των καμπαρέ , ξεδιπλώνει έναν κόσμο σκληρό, παθιασμένο και βαθιά ανθρώπινο. Η γλώσσα της εποχής, η μουσική, οι ρυθμοί και η ατμόσφαιρα μεταφέρουν τη θεατή κατευθείαν στις σκοτεινές αλλά και τις γοητευτικές γωνιές του Πειραιά, τότε που τα φώτα των καμπαρέδων ιστοριών ζωής, έρωτα και επιβίωσης.
Η σειρά « Porto Leone : Στη γειτονιά με τα κόκκινα φανάρια» θυμίζει τις κλασικές ελληνικές ταινίες που αγαπήσαμε, χωρίς όμως να αντιγράφει· αντίθετα, ξανασυστήνει τη νοσταλγική αισθητική με φρέσκια ματιά και σύγχρονη τεχνική τέχνη.
Μια πρώτη γεύση πήραμε από το εντυπωσιακό τρέιλερ που προβάλλεται ήδη στον αέρα, με σκηνές από τα επεισόδια, προμηνύοντας ότι το « Porto Leone : Στη γειτονιά με τα κόκκινα φανάρια» θα είναι η πιο πολυσυζητημένη σειρά της χρονιάς.
Ο Βασίλης Μπισμπίκης μίλησε για τη σειρά και το ρόλο του .
«Αποτελεί μεγάλη πρόκληση να αναβιώσεις την Τρούμπα του ’50-’60, είναι μεγάλο στοίχημα» λέει ο Βασίλης Μπισμπίκης . «Καταφέραμε να αγγίξουμε τα ρεαλιστικά αυτό το κομμάτι, να το αποτυπώσουμε. Και φωτογραφικά και συναισθηματικά και σεναριακά». Οι νεότερες γενιές δεν έχουν αναμνήσεις της Τρούμπας όπως παρουσιάζεται στη σειρά, από αυτή την εποχή, παρά μόνο εικόνες από « ελληνικές ταινίες, όπως τα Κόκκινα φανάρια και άλλες ταινίες, δεν υπάρχει κάτι άλλο».
Στη σειρά υποδύεται τον αστυνόμο, Σπύρο Γιαμάρη , «έναν διεφθαρμένο αστυνομικό, στην Ασφάλεια, στο Τμήμα Ηθών, ο οποίος χρηματίζεται από τις επιχειρήσεις των νυχτερινών κέντρων, συνεργάζεται με τις σεξεργάτες, κινείται μέσα σε όλο αυτό το κύκλωμα. Δεν είναι κακός χαρακτήρας, είναι ένας άνθρωπος με τα δικά του θέματα, με εμποδισμένους έρωτες, ευαίσθητους κατά τα άλλα. Έχει συναισθηματικές ρωγμές».
Ο Σπύρος Γιαμάρης «είναι ανάμεσα σε δύο οικογένειες, με τις συνδέσεις με διαφορετικό τρόπο. Η μία που χειρίζεται τον παράνομο κόσμο της Τρούμπας και μια εφοπλιστική οικογένεια. Και με τους δύο, με κάποιον τρόπο, συνδέεται. Κάποια στιγμή ανεξαρτητοποιείται, ερωτεύεται τη γυναίκα του εφοπλιστή και την υπερασπίζεται μέχρι τέλους» σημειώνει .
Οι δύο αυτές οικογένειες αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικές κοινωνικές τάξεις που ζούσαν στην Πειραιά, την καλή κοινωνία και την πιο παραβατική πλευρά της κοινωνίας. Πώς συνδέονται; «Με ένα πολύ ωραίο σενάριο, με πολύ ωραίους συντελεστές, νομίζω ότι έχουμε αποτυπώσει με πολύ ωραίο τρόπο την Τρούμπα και τη ζωή της Τρούμπας εκείνη την εποχή» απαντά .

Το Porto Leone είναι ο χώρος «όπου γίνονται όλα… Ο επιχειρηματίας είναι ο Ηλίας Καπετανάκος (Αλέκος Συσσοβίτης), ο οποίος έχει το καμπαρέ κι έχει μπράβους οι οποίοι είναι Μανιάτες -εκείνη την εποχή της προστασίας στην Τρούμπα την είχαν Μανιάτες. Μια οικογένεια από τη Μάνη, λοιπόν, ελέγχει το καμπαρέ, στο οποίο βρίσκονται τα κορίτσια. Έχει φτιάξει έναν συναρπαστικό χώρο, παράγωγα είναι απίστευτα ρεαλιστικός, μέσα εκεί θα δούμε διάφορα γεγονότα να συμβαίνουν».
Πώς θα περιέγραψε την Τρούμπα του ’64-’65, έτσι όπως την «γνώρισε» μέσα από το σενάριο; «Το πιο σημαντικό κομμάτι ήταν η επιβίωση, η οποία κινεί τους ανθρώπους σε ακραίες καταστάσεις. Υπήρχε και ερωτισμός πολύς, και φτώχια και ομορφιά και ανθρωπίλα, όλα αυτά. Αλλά το κομμάτι της επιβίωσης ήταν πολύ σημαντικό. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε μετά από πολέμους, είναι δύσκολα τα πράγματα. Η επιβίωση φτάνει τους ανθρώπους σε ακραίες καταστάσεις … Οι νταήδες, ο ναυτικός στόλος, οι Αμερικανοί… οι συμπεριφορές έχουν και πολύ σκοτάδι και νοσηρότητα εκείνη την εποχή….. Το φως έβγαινε από μικρές γωνιές εκείνης της περιόδου…. Τα πάντα έχουν να κάνουν με την επιβίωση. Κι αυτό το δικαιολογούμε. Στη σειρά υπάρχει, όσο γίνεται ωραιοποίηση, αλλά ακουμπάει και στις σκληρές μεριές της Τρούμπας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το συγκινητικό βίντεο της Finos Film για την Αλίκη Βουγιουκλάκη