Πρωτεΐνη: Το μαγικό φίλτρο που φέρνει μακροζωία

Πρωτεΐνη

Το πολυπόθητο “μαγικό φίλτρο της νεότητας” μία πρωτεΐνη, που τόσοι μυθικοί ήρωες αναζητούσαν σε παραμύθια και θρύλους, ίσως τελικά να υπάρχει και να ονομάζεται Κλωθώ. Πρόκειται για μια πρωτεΐνη που βρίσκεται φυσικά στον οργανισμό μας και φαίνεται να επηρεάζει καθοριστικά τη γνωστική λειτουργία, τη μυϊκή αναγέννηση, την υγεία των οστών και την προστασία από το οξειδωτικό στρες.

Το όνομά της δεν είναι τυχαίο. Στην ελληνική μυθολογία, η Κλωθώ ήταν μία από τις τρεις Μοίρες και αντιπροσώπευε τη μοίρα της ζωής, υφαίνοντας το νήμα της ανθρώπινης ύπαρξης. Τώρα, στον 21ο αιώνα, επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζουν την «Κλωθώ» ως ένα βιολογικό “νήμα” που μπορεί να παρατείνει και να βελτιώσει τη ζωή μας.

Από την Ιαπωνία στις ΗΠΑ και την Ισπανία: Η πορεία της Κλωθώ

Η ιστορία της ανακάλυψής της ξεκίνησε στην Ιαπωνία, όταν ο ερευνητής Μακότο Κούρο διαπίστωσε ότι ποντίκια με επιταχυνόμενη γήρανση είχαν χαμηλά επίπεδα Κλωθώ. Στη συνέχεια, πολυάριθμες έρευνες απέδειξαν ότι η σταθερή παρουσία της πρωτεΐνης στον οργανισμό σχετίζεται με την προστασία από γνωστικά ελλείμματα και νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Μιγκέλ Χιγιόν στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Οι μελέτες του από το 2017 και εξής, κατέδειξαν ότι η γονιδιακή θεραπεία με Κλωθώ στον εγκέφαλο μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση και να προστατεύσει από απώλεια μνήμης, ενώ το 2023 παρουσίασε στοιχεία που συνδέουν την Κλωθώ με την καθυστέρηση εκδήλωσης ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και η ALS (πλάγια μυατροφική σκλήρυνση).

Πώς λειτουργεί η πρωτεΐνη της νεότητας

Η Κλωθώ φαίνεται να έχει ισχυρές νευροπροστατευτικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι επιστήμονες εξετάζουν είτε τη χορήγησή της μέσω γονιδιακής θεραπείας στον εγκέφαλο και τους κινητικούς νευρώνες είτε ως εξωγενή πρωτεΐνη στον οργανισμό. Οι πρώτες δοκιμές σε ζώα είναι ενθαρρυντικές: τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία έζησαν κατά 15-20% περισσότερο, διατηρώντας καλή φυσική και πνευματική υγεία μέχρι τα “γήρατά” τους.

Επιπλέον, οι ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν τις δύο μορφές της πρωτεΐνης (εκκρινόμενη και επεξεργασμένη) και διαπίστωσαν ότι έχουν διαφορετική επίδραση στον οργανισμό – γεγονός που ενισχύει την ανάγκη για εξατομικευμένες προσεγγίσεις στη θεραπευτική της χρήση.

Ένα βήμα πριν τις εφαρμογές στον άνθρωπο

Η πρωτεΐνη Κλωθώ πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο της επιστημονικής κοινότητας για τη μακροζωία. Η ελπίδα είναι ότι σε μερικά χρόνια, θεραπείες με βάση την Κλωθώ θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για την πρόληψη ή την καθυστέρηση εκφυλιστικών ασθενειών, προσφέροντας καλύτερη ποιότητα ζωής στους ηλικιωμένους.

Αυτό το στοιχείο που κάποτε ανήκε στη μυθολογία, φαίνεται ότι τώρα επιστρέφει με επιστημονική υπόσταση για να «υφάνει» ξανά τις τύχες της ζωής – αυτή τη φορά όχι μεταφορικά, αλλά κυριολεκτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λένια Ραζή – Το τραγούδι, η Θεσσαλονίκη, ο Παντελίδης και τα 3D animation

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...