Σπατάλη τροφίμων: Πώς να χρησιμοποιήσετε όσα έμειναν

Σπατάλη τροφίμων

Το τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα είναι πάντα πλούσιο, γεμάτο λιχουδιές, αρώματα και παραδοσιακές γεύσεις που μοιραζόμαστε με φίλους και συγγενείς. Όμως, τι γίνεται όταν τελειώσει η γιορτή και το ψυγείο μας γεμίσει με υπολείμματα από αρνί, κοκορέτσι, αυγά, σαλάτες και πίτες;

Αντί να αφήσουμε το φαγητό να χαλάσει ή –ακόμη χειρότερα– να το πετάξουμε, μπορούμε να αξιοποιήσουμε δημιουργικά όσα απέμειναν από το πασχαλινό τραπέζι. Έτσι, μειώνουμε τη σπατάλη τροφίμων και ταυτόχρονα απολαμβάνουμε νέες, απολαυστικές γεύσεις.

1. Το αρνί αλλιώς

Το ψητό αρνί που περίσσεψε μπορεί να μετατραπεί σε πληθώρα πιάτων! Ξεψαχνίστε το κρέας και φτιάξτε:

  • Κλασική αρνίσια πίτα με φύλλο, φέτα και μυρωδικά
  • Σάντουιτς ή τορτίγια με αρνί, γιαούρτι και σάλτσα μέντας
  • Ριζότο ή πιλάφι με αρνί και λεμόνι για μεσογειακή γεύση

2. Τα κόκκινα αυγά δεν πάνε χαμένα

Αν τα βαμμένα αυγά έμειναν… αμανάτι, καθαρίστε τα και φτιάξτε:

  • Αυγοσαλάτα με γιαούρτι και μουστάρδα
  • Πατατοσαλάτα με αυγά για τέλειο συνοδευτικό
  • Γεμιστά αυγά με μαγιονέζα, πάπρικα και κάππαρη

3. Ανακύκλωση από σαλάτες και πίτες

Οι σαλάτες που έμειναν μπορούν να ενσωματωθούν σε:

  • Ομελέτες ή scrambled eggs
  • Σάντουιτς με πίτες ή ψωμί
  • Σπιτικά burgers με φρέσκα υλικά

4. Το κοκορέτσι και τα εντόσθια

Αν έχει περισσέψει κοκορέτσι ή συκωταριά, αξιοποιήστε τα σε:

  • Πίτες ή καγιανά με ντομάτα
  • Σάλτσες για ζυμαρικά με έντονη γεύση
  • Μεζέδες για τσίπουρο ή κρασί με λίγο λεμόνι και ρίγανη

5. Γλυκές ανακυκλώσεις

Αν έχετε ακόμη κουλούρια, τσουρέκια ή γλυκά:

  • Κόψτε το τσουρέκι σε φέτες και κάντε french toast
  • Φτιάξτε cheesecake με βάση από κουλουράκια
  • Κάντε ένα trifle με στρώσεις από τσουρέκι, κρέμα και φρούτα

💡 Συμβουλή: Φυλάξτε ό,τι περισσεύει σωστά στο ψυγείο ή στην κατάψυξη και καταναλώστε μέσα σε 2-3 ημέρες. Προτιμήστε γυάλινα δοχεία ή τάπερ που κλείνουν αεροστεγώς.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ

Με φαντασία και σωστή οργάνωση, το φαγητό του Πάσχα δεν πάει χαμένο. Μπείτε στην κουζίνα, δημιουργήστε νέες συνταγές και δώστε μια δεύτερη –και γευστική– ευκαιρία στα υπολείμματα των γιορτών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δίδυμοι Μάιος: Αστρολογικές προβλέψεις για το μήνα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...