Συνταγές για ριζότο: Με μανιτάρια πορτσίνι και καπνιστό σύγκλινο

Συνταγές για ριζότο

Συνταγές για ριζότο: Αν θέλεις να δώσεις γαστρονομική αξία στο καθημερινό σου τραπέζι, αυτή η συνταγή είναι η ιδανική πρόταση για την Πέμπτη: ένα ριζότο με μανιτάρια πορτσίνι, καπνιστό σύγκλινο και άρωμα τρούφας, που συνδυάζει ρουστίκ γεύση με μοντέρνα φινέτσα.


Υλικά (για 2 άτομα):

  • 180 γρ. ρύζι Arborio ή Carnaroli
  • 30 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
  • 100 γρ. φρέσκα λευκά ή καφέ μανιτάρια, σε φέτες
  • 80 γρ. σύγκλινο Μάνης (κομμένο σε κυβάκια)
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 50 ml λευκό κρασί ξηρό
  • 500 ml ζεστό ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 30 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 1-2 κ.γ. λάδι τρούφας
  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγο φρέσκο θυμάρι ή μαϊντανό για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Μουλιάζεις τα πορτσίνι σε ζεστό νερό για 20 λεπτά. Τα σουρώνεις, κρατάς το νερό τους και τα ψιλοκόβεις.
  2. Ζεσταίνεις λίγο ελαιόλαδο και σοτάρεις το σύγκλινο μέχρι να ροδίσει. Το αφαιρείς και το αφήνεις στην άκρη.
  3. Στο ίδιο τηγάνι, σοτάρεις το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτεις τα φρέσκα και αποξηραμένα μανιτάρια.
  4. Ρίχνεις το ρύζι και ανακατεύεις μέχρι να γίνει διάφανο. Σβήνεις με το κρασί.
  5. Αρχίζεις να προσθέτεις τον ζεστό ζωμό, λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς. Κάθε φορά που απορροφάται, προσθέτεις νέο.
  6. Μετά από περίπου 15-18 λεπτά, όταν το ρύζι έχει γίνει al dente και έχει “δέσει” το φαγητό, ρίχνεις το βούτυρο, την παρμεζάνα και το σύγκλινο. Ανακατεύεις καλά.
  7. Ραντίζεις με λίγες σταγόνες λάδι τρούφας και πασπαλίζεις με θυμάρι ή μαϊντανό.

Σερβίρισμα:

Σερβίρεις αμέσως σε ζεστά πιάτα και συνοδεύεις με ένα ποτήρι λευκό κρασί. Το συγκεκριμένο ριζότο είναι ιδανικό για ένα ιδιαίτερο μεσημεριανό ή δείπνο της Πέμπτης, όταν χρειάζεσαι κάτι έξτρα χωρίς υπερβολική δυσκολία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Cruze κατάφερε να κάνει την μουσική έκπληξη με το νέο του summer hit

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...