Συνταγές για ριζότο: Αν θέλεις να δώσεις γαστρονομική αξία στο καθημερινό σου τραπέζι, αυτή η συνταγή είναι η ιδανική πρόταση για την Πέμπτη: ένα ριζότο με μανιτάρια πορτσίνι, καπνιστό σύγκλινο και άρωμα τρούφας, που συνδυάζει ρουστίκ γεύση με μοντέρνα φινέτσα.
Υλικά (για 2 άτομα):
- 180 γρ. ρύζι Arborio ή Carnaroli
- 30 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
- 100 γρ. φρέσκα λευκά ή καφέ μανιτάρια, σε φέτες
- 80 γρ. σύγκλινο Μάνης (κομμένο σε κυβάκια)
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 50 ml λευκό κρασί ξηρό
- 500 ml ζεστό ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
- 30 γρ. βούτυρο
- 30 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 1-2 κ.γ. λάδι τρούφας
- Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Λίγο φρέσκο θυμάρι ή μαϊντανό για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
- Μουλιάζεις τα πορτσίνι σε ζεστό νερό για 20 λεπτά. Τα σουρώνεις, κρατάς το νερό τους και τα ψιλοκόβεις.
- Ζεσταίνεις λίγο ελαιόλαδο και σοτάρεις το σύγκλινο μέχρι να ροδίσει. Το αφαιρείς και το αφήνεις στην άκρη.
- Στο ίδιο τηγάνι, σοτάρεις το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτεις τα φρέσκα και αποξηραμένα μανιτάρια.
- Ρίχνεις το ρύζι και ανακατεύεις μέχρι να γίνει διάφανο. Σβήνεις με το κρασί.
- Αρχίζεις να προσθέτεις τον ζεστό ζωμό, λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς. Κάθε φορά που απορροφάται, προσθέτεις νέο.
- Μετά από περίπου 15-18 λεπτά, όταν το ρύζι έχει γίνει al dente και έχει “δέσει” το φαγητό, ρίχνεις το βούτυρο, την παρμεζάνα και το σύγκλινο. Ανακατεύεις καλά.
- Ραντίζεις με λίγες σταγόνες λάδι τρούφας και πασπαλίζεις με θυμάρι ή μαϊντανό.
Σερβίρισμα:
Σερβίρεις αμέσως σε ζεστά πιάτα και συνοδεύεις με ένα ποτήρι λευκό κρασί. Το συγκεκριμένο ριζότο είναι ιδανικό για ένα ιδιαίτερο μεσημεριανό ή δείπνο της Πέμπτης, όταν χρειάζεσαι κάτι έξτρα χωρίς υπερβολική δυσκολία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο Cruze κατάφερε να κάνει την μουσική έκπληξη με το νέο του summer hit