Αν ψάχνεις μια συνταγή διαφορετική, αρωματική και απολύτως ελληνική, τότε αυτό το γλυκό ριζότο με καραμελωμένα σύκα και μαστίχα είναι ιδανικό για σένα. Ένα πιάτο που ενώνει τη μεσογειακή παράδοση με την πρωτοτυπία και ταιριάζει σε κάθε τραπέζι, είτε θέλεις να εντυπωσιάσεις φίλους είτε να απολαύσεις κάτι ξεχωριστό μόνος σου.
Υλικά (για 4 άτομα)
- 200 γρ. ρύζι για ριζότο (αρμπόριο)
- 500 ml γάλα πλήρες
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 80 γρ. ζάχαρη καστανή
- 1 λοβός βανίλιας (ή 1 κ.γ. εκχύλισμα)
- 1/2 κ.γ. μαστίχα Χίου κοπανισμένη
- 6–8 φρέσκα σύκα κομμένα στη μέση
- 2 κ.σ. μέλι
- 30 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνεις το γάλα με την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και τη μαστίχα, μέχρι να αρωματιστούν.
- Ρίχνεις το ρύζι και ανακατεύεις σε χαμηλή φωτιά. Μαγειρεύεις σιγά-σιγά, προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο ακόμα γάλα, μέχρι το ρύζι να γίνει κρεμώδες (περίπου 20 λεπτά).
- Προσθέτεις τη ζάχαρη και ανακατεύεις μέχρι να λιώσει. Τέλος ρίχνεις το βούτυρο και το ξύσμα πορτοκαλιού για έξτρα άρωμα.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζεις τα σύκα με το μέλι και τα αφήνεις να καραμελώσουν για 3–4 λεπτά.
- Σερβίρεις το ριζότο σε μπολ, γαρνίροντας με τα καραμελωμένα σύκα και τα καρύδια.
Tips
- Αν δεν έχεις φρέσκα σύκα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ξερά, μουλιασμένα σε ζεστό νερό.
- Το ξύσμα πορτοκαλιού μπορείς να το αντικαταστήσεις με λεμόνι για πιο δροσερή γεύση.
- Ιδανικό να το σερβίρεις χλιαρό, με ένα ποτήρι γλυκό κρασί Σάμου ή Μαυροδάφνη.
Ένα επιδόρπιο που δεν θα βρεις εύκολα αλλού, με έντονη ελληνική ταυτότητα και μοντέρνα παρουσίαση. Το γλυκό ριζότο με σύκα είναι ό,τι πρέπει για να ανεβάσεις το τραπέζι σου σε άλλο επίπεδο!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
House of Guinness: Η νέα δραματική σειρά που έρχεται στο Netflix