Συνταγές με κρέας: Αν βαρέθηκες τα κλασικά, αλλά θες να μείνεις στην παράδοση του κυριακάτικου φαγητού με κρέας, τότε αυτή η συνταγή για χοιρινό φούρνου με μέλι, μουστάρδα και θυμάρι θα σε ξετρελάνει!
Δεν είναι το τυπικό ρολό ή η “μπριζόλα στο ταψί”. Είναι κάτι πιο ιδιαίτερο, γλυκόπικρο, ζουμερό, αρωματικό και – ναι – εύκολο, ακόμα κι αν δεν είσαι master chef. Έχει ό,τι χρειάζεται για να γίνει το talk of the table!
Υλικά για 4 άτομα:
- 1 κιλό χοιρινό λαιμό χωρίς κόκαλο, κομμένο σε μέτρια κομμάτια
- 3 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. μουστάρδα (ντιζόν ή απαλή)
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 1/2 φλ. λευκό κρασί
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. φρέσκο ή ξερό θυμάρι
- 1 κ.γ. ρίγανη
- Χυμός από 1 πορτοκάλι
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ ανακατεύεις το μέλι, τη μουστάρδα, το σκόρδο, το κρασί, το ελαιόλαδο, το θυμάρι, τη ρίγανη και τον χυμό πορτοκαλιού. Ρίχνεις μέσα και το κρέας και το αφήνεις να μαριναριστεί τουλάχιστον 1 ώρα (ή ιδανικά από το προηγούμενο βράδυ).
- Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C. Μεταφέρεις το χοιρινό και τη μαρινάδα σε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος.
- Ψήνεις για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, και το τελευταίο 20λεπτο το ξεσκεπάζεις για να πάρει χρώμα και να καραμελώσει.
- Αν θες, μπορείς να προσθέσεις στο ταψί πατατούλες baby ή καρότα για πλήρες πιάτο.
Γιατί να την δοκιμάσεις;
Αυτή η πρωτότυπη συνταγή με χοιρινό δίνει απίστευτο άρωμα και γεύση στο τραπέζι σου, συνδυάζοντας γλυκές και πικάντικες νότες. Είναι το ιδανικό comfort food για μια ξεχωριστή Κυριακή, με φίλους ή οικογένεια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η συναυλία του Μπάμπη Στόκα για τα Mέντα Live στο Πάρκο Ελευθερίας