Χριστουγεννιάτικα φαγητά

Χριστουγεννιάτικα φαγητά: Τα Χριστούγεννα αποτελούν διαχρονικά μια εκ των δύο σημαντικότερων θρησκευτικών γιορτών στην Ελλάδα. Ένας εξαίσιος τρόπος να μαζευτεί ολόκληρη η ελληνική οικογένεια και να επαληθεύσει τους δεσμούς της, ήταν το φαγητό και ειδικότερα το παραδοσιακό γιορτινό τραπέζι με τα απαραίτητα χριστουγεννιάτικα φαγητά.

Και αν σήμερα στα μεγάλα αστικά κέντρα γνωρίζουμε σχεδόν αποκλειστικά την γαλοπούλα, υπάρχουν ακόμη μέρη της Ελλάδας που την εορταστική κρεατοφαγία την έχουν συνδυάσει με την σφαγή και κατανάλωση του οικόσιτου χοίρου, τα γνωστά «χοιροσφάγια».

Κάθε τόπος δημιούργησε με το πέρασμα των χρόνων την δική του ιδιαίτερη παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη κουζίνα μέσα από την οποία ερμήνευσε το γεγονός της θείας γέννησης. Χοιρομέρια, λουκάνικα, καπνιστές μπριζόλες, καβουρμάδες, απάκια και σύγλινα είναι μερικοί εκλεκτοί μεζέδες που επιβίωσαν μέσα στον χρόνο και συμπληρώνουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Στις βόρειες περιοχές της Ελλάδας, το χοιρινό κρέας σερβίρεται συχνά με λάχανο τουρσί.

Οι λαχανοντολμάδες είναι άλλο ένα γιορτινό φαγητό που έχει συμβολική σημασία καθώς το τύλιγμα των φύλλων του λάχανου συμβολίζει τα σπάργανα του Χριστού. Στην Στερεά Ελλάδα την μέρα των γιορτών τρώνε χοιρινό με σέλινο, αλλά και κοτόσουπα. Η πηχτή και ο πατσάς επίσης είναι γιορτινοί μεζέδες, όπως και τα ψητά κρέατα.

Μόλις πλησιάζει η εποχή των Χριστουγέννων, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όλων μας είναι φαγητό, ποτό και γλυκά. Κάθε εορταστική περίοδος συνοδεύεται από ιδιαίτερα εδέσματα και γλυκίσματα, και τα Χριστούγεννα ακόμη περισσότερο. Υπάρχουν τα κλασικά χριστουγεννιάτικα γλυκά που τρώμε όλοι κάθε χρόνο.

Το μελομακάρονο είναι ο πρωταγωνιστής των Χριστουγέννων. Αποτελεί το αγαπημένο γλυκό των περισσότερων και αν και είναι δύσκολο κανείς να το φτιάξει, το σωστό μελομακάρονο, το σιροπιασμένο όσο πρέπει, είναι σκέτη απόλαυση. Οι κουραμπιέδες είναι, επίσης, αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων, ενώ και οι δίπλες δεν λείπουν σχεδόν ποτέ από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Τσέκαρε κι αυτά: