Φόβος

Ο φόβος της μη αποδοχής ή ο φόβος στο να είσαι αρεστος είναι μία μικρή μάστιγα της εποχής μας που δεν αφήνει τους ανθρώπους να ωριμάσουν και να εξελιχθούν κοινωνικά και πνευματικά.

Αυτός ο φόβος οδηγεί τους ανθρώπους στο μην λένε τι σκέφτονται και να μένουν στη μουγκαμάρα τους. Έτσι έχεις το κεφάλι σου ήσυχο αφού εάν μιλήσει και πεις τη γνώμη σου μπορεί να βρεθείς αντιμέτωπος με μία κριτική που δεν την αντέχεις.

Και γιατί όμως τη φοβάσαι; Τη φοβάσαι γιατί δεν ξέρεις πραγματικά εάν είσαι έτοιμος να την αντιμετωπίσεις. Έτσι μένεις στα παρασκήνια και παραμένεις ένας άνθρωπος που απλά γκρινιάζει για τις συμπεριφορές των άλλων αλλά όχι μπροστά τους.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ

Όταν ένας άνθρωπος έχει το φόβο της μη αποδοχής που σημαίνει αρχικά ότι απορρίφθηκε αρχικά από το οικογενειακό περιβάλλον του, θα συνειδητοποίησει αργά ή γρήγορα πως έχει απομακρυνθεί από τον πραγματικό του εαυτό. Πώς έχει χτίσει έναν ψεύτικο χαρακτήρα ο οποίος είναι αρεστός και αγαπητός, αλλά δυστυχώς δεν θα έχει καμία σχέση με το πραγματικό του εγώ.

Και φυσικά αυτό το κρυφτό από τον εαυτό μας έχει συνέπειες αργά ή γρήγορα! Κανείς δεν γλιτώνει αυτές τις συνέπειες. Και αυτές μπορούν να εκφραστούν είτε με κρίσεις άγχους ή πανικού είτε σίγουρα δημιουργώντας δυσλειτουργικές σχέσεις πάσης φύσεως στη ζωή.

Ένας άνθρωπος που λειτουργεί κατά αυτό τον τρόπο, πρέπει γρήγορα στη ζωή του να καθίσει απέναντι στον καθρέπτη και να αναλογιστεί. Σκέφτηκες ποτέ σου τι έχεις θυσιάσει για να είσαι αρεστός; Σκέφτηκες άραγε γιατί τα πραγματικά σου αισθήματα και ο πραγματικός σου εαυτός μπορεί να μην είναι αποδεκτός; Σκέφτηκες ότι προκειμένου να μην παλεύεις με τη μοναξιά ίσως έχεις δημιουργήσει ένα ανδροειδές που δεν έχει καμία σχέση με εσένα;

Κάθε φορά που θες να μιλήσεις για τις ανησυχίες σου, τις ανασφάλειές σου, να πρήξεις τους φίλους σου με τα προβλήματά σου, βρίσκεις τοίχο. Νιώθεις ότι γίνεσα φορτικός. Αυτοπεριορίζεσαι από φόβο και ανασφάλεια!

Οι άνθρωποι αυτοί δυστυχώς αργούν να συνειδητοποιήσουν το κακό που κάνουν στον εαυτό τους. Μετατρέπονται απο μοναδικές και ξεχωριστές προσωπικότητες σε αριθμούς. Γιατί ένας αριθμός θα γίνει ένας τέτοιος άνθρωπος, αφού δεν θα έχει καμία προσωπικότητα, καμία διαφορετικότητα και θα είναι άλλος ένας με το τσούρμο.

Το αστείο ίσως και εξοργιστικό είναι πως όταν μιλήσεις σε έναν άνθρωπο για αυτό το φόβο του, η έπαρσή τους ξεπερνάει τα όρια, θεωρώντας πως έχουν να κάνουν με έναν τρελό, χειριστικό απέναντί τους. Αλλά δυστυχώς για εκείνους απλά βρέθηκαν μπροστά σε έναν διαφορετικό άνθρωπο και όχι σε έναν αριθμό.

Τσέκαρε κι αυτά: