Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει μπει στο στόχαστρο τις τελευταίες μέρες μετά τις αποκαλύψεις για το γνωστό σε όλους “Qatargate” και η Εύα Καϊλή είναι ένα από τα πρόσωπα που κατηγορείται με τα αδικήματα της δολιοφθοράς, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και δωροδοκίας.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΣΟΥ ΣΕΙΡΕΣ ΕΔΩ 

Η Ευρώπη έχει δεχτεί ένα πολύ ισχυρό χτύπημα μετά τις αποκαλύψεις για φερόμενες προσπάθειες του Κατάρ προς πρόσωπα του κοινοβουλίου και η εμπιστοσύνη των πολιτών έχει αρχίσει να κλονίζεται σοβαρά.

Τι είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ποιος ο ρόλος του

  • Ασκεί τον δημοκρατικό έλεγχο σχετικά με τη δράση των κοινοτικών οργάνων του ευρωπαϊκού συμβουλίου και της ευρωπαϊκής επιτροπής.
  • Εγκρίνει και κατακτά τον κοινοτικό προϋπολογισμό
  • Συμμετέχει στη νομοθετική διαδικασία

Περίπου 705 ευρωβουλευτές απαρτίζουν το Ε.Κ. και αυτοί οι άνθρωποι εκπροσωπούν τους πολίτες της χώρας τους αλλά και όλης της Ευρώπης.

Η Γερμανία είναι η χώρα με τους περισσότερους ευρωβουλευτές ενώ η Μάλτα είναι το κράτος -μέλος με τους λιγότερους ευρωβουλευτές.

O τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το Κοινοβούλιο

Πώς λειτουργεί το Κοινοβούλιο;

Το Κοινοβούλιο κάνει δυο πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες

Προετοιμασία της νομοθεσίας – Επιτροπές 

Οι επιτροπές δημιουργούνται με σκοπό να γίνει εξέταση των νομοθετικών προτάσεων και ο αριθμός τους ανέρχεται στις 20 και υπάρχουν 3 υποεπιτροπές. Οι βουλευτές μπορούν να προτείνουν τροποποιήσεις ή και απόρριψη του νομοσχεδίου.

Σύνοδοι ολομέλειας

Το σύνολο των βουλευτών που απαρτίζουν το Κοινοβούλιο συνεδριάζουν έτσι ώστε να διεξαχθεί τελική ψηφοφορία για ένα νομοσχέδιο ή για πιθανές τροποποιήσεις. Συνήθως η σύνοδος γίνεται στο Στρασβούργο και κρατούν τέσσερις μέρες περίπου αλλά υπάρχουν και φορές όπου χρειάζεται να γίνουν συμπληρωματικές σύνοδοι και διεξάγονται στις Βρυξέλλες.

 

Τσέκαρε και αυτά :

Συνταγή για κουραμπιέδες : Πώς να γίνουν πιο γευστικοί

Έλον Μάσκ : Έχασε τον τίτλο του πλουσιότερου άνδρα