Κάπνισμα
Κάπνισμα: Σε όλο τον κόσμο, το ένα τρίτο όλων των χωρών απαγόρευσε τη διαφήμιση των προϊόντων καπνού.
Επιπλέον, πολλές χώρες άρχισαν να αυξάνουν τους φορολογικούς συντελεστές στα προϊόντα καπνού, γεγονός που έχει αποδειχθεί επιτυχές στη μείωση των ποσοστών των καπνιστών. Αλλά ποιες χώρες έχουν τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών και πού μπορούμε να δούμε τη μεγαλύτερη μείωση των ποσοστών καπνίσματος;
Η Compare the Market Australia ανέλυσε τον επιπολασμό του καπνίσματος τα τελευταία χρόνια, τα έσοδα από τις πωλήσεις τσιγάρων καθώς και το ποσοστό καρκίνου του πνεύμονα σε διάφορες χώρες του κόσμου για να αποκαλύψει τις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών στον κόσμο.
Η έρευνα δείχνει ότι:
  • Η Σερβία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο επιπολασμό καπνίσματος σε ποσοστό 39% και είχε επίσης το υψηλότερο ποσοστό καρκίνου του πνεύμονα σε 113 ανά 100.000 άτομα.
  • Η Αυστρία σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση των ποσοστών καπνίσματος μεταξύ 2020 και 2023.
  • Οι 8 χώρες της πρώτης 10άδας είναι ευρωπαϊκές, με την Κροατία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία να κατατάσσονται στην τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση.
  • Η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση παγκοσμίως με 31.3% επιπολασμό καπνίσματος το 2023.
Οι ευρωπαϊκές πόλεις κυριαρχούν στην πρώτη δεκάδα, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς η Κροατία (2.598), η Βουλγαρία (2.530) και η Ουγγαρία (2.473) βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα.
Παραδόξως, στην Κροατία, τα ποσοστά καπνίσματος αυξήθηκαν κατά 0,5% τα τελευταία 3 χρόνια, παρά τις διάφορες αντικαπνιστικές εκστρατείες και την αύξηση των φόρων στα προϊόντα. Από την άλλη πλευρά, τα ποσοστά καπνίσματος τόσο στη Βουλγαρία όσο και στην Ουγγαρία έχουν αντίστοιχα μειωθεί τα τελευταία 3 χρόνια.
Όσον αφορά τις χώρες στις οποίες τα ποσοστά μειώνονται περισσότερο, η Αυστρία, η οποία κατέλαβε την 30ή θέση στη συνολική λίστα, σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση κατά 2,7% χαμηλότερα τα τελευταία 3 χρόνια.
Η Αυστρία εισήγαγε μια ολοκληρωμένη πολιτική απαγόρευσης του καπνίσματος το 2019, η οποία, παρά το γεγονός ότι αρχικά αντιμετωπίστηκε με διαμαρτυρίες, επηρέασε σαφώς την υιοθέτηση του καπνίσματος. Εναλλακτικά, η Ιορδανία και η Κροατία είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον επιπολασμό του καπνίσματος τα τελευταία 3 χρόνια, ωστόσο, μόνο ελαφρώς οριακά.

 

Η αναλυτική μελέτη βρίσκεται παρακάτω και στον σύνδεσμο: https://www.comparethemarket.com.au/health-insurance/features/smoking-hotspots/