Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ήταν μία σπουδαία Ελληνίδα που κατάφερε με το έργο της, να εκτοξεύσει τη φήμη της στα πέρατα του κόσμου!

Έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 24 Ιουλίου από νεφρική ανεπάρκεια, μετά από μία σκληρή μάχη που έδινε τον τελευταίο καιρό σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Ήταν Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, αλλά και πρόεδρος του Σωματείου Ελπίδα – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο, δίνοντας κυριολεκτικά μία ελπίδα ζωής σε όλα εκείνα τα παιδιά στην Ελλάδα που είχαν χτυπηθεί από τον παιδικό καρκίνο, αλλά δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να μεταβούν στο εξωτερικό!

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ερμιόνη Αργολίδας, όπου και πέρασε τα παιδιά της χρόνια! Είχε τεράστια αδυναμία στη μητέρα της Ευαγγελία και ένιωθε πως η πατρίδα της είναι το καταφύγιο της. Για το λόγο αυτό κιόλας μαζί με την αδελφή της είχαν καταφέρει να διατηρήσουν το νεοκλασικό τους σπίτι σε μία άψογη κατάσταση ακόμα και τα έπιπλα του σπιτιού.

Η ίδια έχει εκμυστηρευτεί πως κατάφερε να κάνει και τον σύζυγό της Βαρδή Βαρδινογιάννη και πρόεδρο της Motor Oil να αγαπήσει την Ερμιόνη και μάλιστα δεν έχανε ευκαιρία να πηγαίνει εκεί διακοπές και με τα πέντε της παιδιά όσο εκείνα ήταν μικρά!

 

Αλλά η Μαριάννα Βαρδινογιάννη μεγάλωσε και έπρεπε να επιλέξει τι θα κάνει! Η ίδια δεν ήθελε με τίποτα να φύγει από την Ερμιόνη! Η μητέρα της όμως πίστευε πως εάν φύγει για σπουδές στον Πειραιά, αυτό θα είναι το καλύτερο για το μέλλον της! Παρά τα δάκρυα που έχυσε δεν κατάφερε να πείσει τη μητέρα της και έτσι έφυγε για τον Πειραιά.

Η γνωριμία της με το Βαρδή Βαρδινογιάννη

Κάπου εκεί σε αυτή την ηλικία, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη γνωρίζει τον άντρα της και τον άνθρωπο με τον οποίο πορεύτηκε για μία ολόκληρη ζωή! Εκείνος ήταν αξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό και ο έρωτάς τους ήταν κεραυνοβόλος! Από την πρώτη στιγμή κατάλαβαν πως μαζί θα πορευτούν σε αυτή τη ζωή.

Η ίδια έχει εκμυστηρευτεί πως η πιο δύσκολη στιγμή στη ζωή της όταν επί δικτατορίας εξόρισαν τον Βαρδή Βαρδινογιάννη στην Αμοργό! Τότε είχαν ήδη δύο μικρά παιδιά και ένα μωρό στην κούνια. Δεν ήξερε τι πρέπει να κάνει!

Πήρε τα δύο μεγαλύτερα παιδιά της, μπήκε σε ένα καΐκι μέσα στον χειμώνα και πήγε στην Αμοργό κοντά στον άντρα της. Σε ένα σπίτι, χωρίς ηλεκτρισμό, σε άθλιες συνθήκες και με λιγοστά τρόφιμα, έζησε για ένα διάστημα εκεί! Η ίδια λάτρευε την Αμοργό, λέγοντας πως έχει τους κατοίκους του νησιού για πάντα στην καρδιά της.

Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της, είχε δηλώσει πως κάθε πρωί στο φτωχικό αυτό σπίτι στην Αμοργό έβρισκε γάλα, αυγά και ένα ψωμί που της άφηναν κρυφά οι κάτοικοι για να την βοηθήσουν.

Τα πέντε της παιδιά, ο Γιάννης, η Χριστιάνα, ο Γιώργος, ο Νίκος και η Βαρδιάννα ήταν για εκείνη η έμπνευσή της! Το γεγονός πως σαν μητέρα μπορούσε να νιώσει τον πόνο και τον φόβο μία μάνα να χάνει το παιδί της, γεννήθηκε και η ιδέα της ΕΛΠΙΔΑΣ.

Τσέκαρε κι αυτά: