Η ταινία “Moneyball” είναι μια αμερικανική βιογραφική ταινία του 2011 σε σκηνοθεσία του Bennett Miller και σενάριο των Steven Zaillian και Aaron Sorkin, σε σενάριο του Stan Chervin. Η ταινία βασίζεται στο μη μυθοπλαστικό βιβλίο του 2003, Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game του Michael Lewis. Το βιβλίο είναι μια περιγραφή της σεζόν 2002 της ομάδας μπέιζμπολ Oakland Athletics και των προσπαθειών του γενικού διευθυντή Billy Beane να συγκεντρώσει μια ανταγωνιστική ομάδα. Στην ταινία Moneyball, ο Μπιν (Μπραντ Πιτ) και ο βοηθός γενικού διευθυντή Πίτερ Μπραντ (Τζόνα Χιλ), αντιμέτωποι με τον περιορισμένο προϋπολογισμό της ομάδας για παίκτες, δημιουργούν μια ομάδα με υποτιμημένα ταλέντα ακολουθώντας μια εξελιγμένη σαμπερμετρική προσέγγιση στην ανίχνευση και ανάλυση των παικτών. Ο Philip Seymour Hoffman πρωταγωνιστεί επίσης ως Art Howe.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ

Ο Μπίλι Μπιν, γενικός διευθυντής των Oakland Athletics, είναι συντετριμμένος από την ήττα της ομάδας από τους New York Yankees στο πρωτάθλημα της Αμερικανικής Λίγκας το 2001.Με την επικείμενη αποχώρηση των παικτών-σταρ Τζόνι Ντέιμον, Τζέισον Τζιάμπι και Τζέισον Ίσρινγκχαουζεν για ελεύθερους παίκτες, ο Μπιν πρέπει να συγκεντρώσει μια ανταγωνιστική ομάδα για το 2002 με τον περιορισμένο προϋπολογισμό του Όκλαντ των 41 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Columbia Pictures αγόρασε τα δικαιώματα του βιβλίου του Lewis το 2004, προσλαμβάνοντας τον Chervin για να γράψει το σενάριο. Ο David Frankel είχε αρχικά οριστεί να σκηνοθετήσει με τον Zaillian να γράφει πλέον το σενάριο, αλλά σύντομα αντικαταστάθηκε από τον Steven Soderbergh, ο οποίος σχεδίαζε να γυρίσει την ταινία σε στυλ ημι-ντοκιμαντέρ με συνεντεύξεις από πραγματικούς αθλητές και να βάλει τους πραγματικούς παίκτες και προπονητές της ομάδας να υποδυθούν τους εαυτούς τους. Αλλά πριν από την έναρξη των γυρισμάτων τον Ιούλιο του 2009, η ταινία τέθηκε σε ανατροπή λόγω δημιουργικών διαφορών μεταξύ του Σόντερμπεργκ και της Sony σχετικά με την αναδιατύπωση του σεναρίου την τελευταία στιγμή. Ο Σόντερμπεργκ αποχώρησε και ο Μίλερ προσλήφθηκε για τη σκηνοθεσία, με τον Πιτ να γίνεται παραγωγός και τον Σόρκιν να προσλαμβάνεται για τα επαναληπτικά σενάρια. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2010 σε διάφορα γήπεδα, όπως το Dodger Stadium και το Oakland Coliseum.

Τσέκαρε και αυτά:

Σκυλιά: Golden Retriever απολαμβάνει τα “Χρόνια Πολλά”

Talk to Me: Μία ταινία που σίγουρα θα σε τρομάξει