Βατραχονήσι

Βατραχονήσι: H Αθήνα είχε μία τελείως διαφορετική μορφή πριν περίπου εκατό χρόνια και όσο κι αν αυτό φαντάζει δύσκολο να το πιστέψετε, στην πόλη υπήρχε ακόμα και νησί.

Το νησί αυτό το πιστεύετε ή όχι ήταν κάτω από το Ζάππειο, εκεί που αυτή τη στιγμή είναι οι εγκαταστάσεις του Εθνικού Συλλόγου.

Εκεί υπήρχε το ποτάμι Ιλισσός το οποίο πλέον δεν υπάρχει γιατί έχει καλυφθεί! Το Βατραχονήσι ήταν μία επίπεδη λωρίδα γης ανάμεσα στις δύο όχθες του ποταμού. Μπροστά υπήρχε το Καλλιμάρμαρο απέναντι δηλαδή από την οδό Αγίου Σπυρίδωνα στο Παγκράτι.

Mάλιστα, αυτή η νησίδα γης μέσα στον ποταμό Ιλισσό είχε αρχαία, αλλά και χριστιανικούς ναούς, ενω η περιοχή ήταν όλη αδόμητη. Περί το 1870 στο σημείο κατασκευάστηκε στο σημείο το πρώτο θέατρο της Αθήνας, το Θέατρο του Παραδείσου, ενώ στη συνέχεια υπήρχαν και καφενεία.

Αυτό το νησί λοιπόν μέσα στην καρδιά της Αθήνας, μία ανάσα από το σημερινό Παγκράτι δείχνει πως η Αθήνα πριν περίπου 100 χρόνια ήταν μία τελείως διαφορετική πόλη. Μία πόλη με ποτάμια εντός της και δάση.

Με απόφαση του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά ο ποταμός Ιλισσός αποφασίστηκε τελικά να καλυφθεί στο μεγαλύτερο μέρος του, εργασίες που ξεκίνησαν πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτό που δεν ξέραμε είναι πως στον ποταμό Ιλισσό ακριβώς μπροστά από το Καλλιμάρμαρο, οι γυναίκες της εποχής έπλεναν τα ρούχα τους, αλλά το ποτάμι αυτό έχει “ενοχοποιηθεί” και για πολλές ασθένειες εκείνη την εποχή.

Τσέκαρε κι αυτό:

Σινεμά Αθήνα: Βραδιές στο Πεδίον του Άρεως