Daddy issues

Όλος ο κόσμος γνωρίζει για τα «daddy issues», αφού έχουν βγει και τραγούδια για αυτά που επηρεάζουν τις σχέσεις, την επιλογή συντρόφου και όχι μόνο.

Δεν είναι επίσημος ψυχολογικό όρος, αλλά μία φράση που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα προβλήματα σε σχέσεις, στην εμπιστοσύνη αλλά και στην εκτίμηση που έχει ο κάθε άνθρωπος για τον εαυτό του. Αυτή η συμπεριφορά οφείλεται από μια κακή ή ανεπαρκή σχέση με μια πατρική φιγούρα στην παιδική ηλικία.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ

Ο θεραπευτής και σεξολόγος στο Je Joue, Ness Cooper, δήλωσε στο Cosmopolitan ότι «μπορεί να οδηγήσει σε κακές επιλογές συντρόφων αργότερα στη ζωή» και συνέχισε λέγοντας:

«Εκείνοι που αντιμετωπίζουν daddy issues είναι πολύ πιθανό να αναζητήσουν πατρικές φιγούρες και στις ρομαντικές τους σχέσεις, ανθρώπους που προσφέρουν κάτι από γονική ατμόσφαιρα. Αποτυπώνουν, τελικά, ότι η σχέση που έχετε με τον πατέρα σας θα έχει πιθανώς σημαντικό αντίκτυπο στην ενήλικη ζωή σας και τον τρόπο που διαμορφώνετε και χειρίζεστε τις σχέσεις».

Η σεξολόγος Madalaine Munro, έδωσε τον δικό της ορισμό:

«Τα daddy issues θα μπορούσαν να ορίζονται απλά ως γονικές πληγές που φέρει ένα άτομο από τον πατέρα του. Περιγράφουν ουσιαστικά την ανασφάλεια γύρω από τις σχέσεις, η οποία οφείλεται σε λάθη που έγιναν στη σχέση με τους γονείς».

«Επιλέγουμε υποσυνείδητα συντρόφους, που θα μας βοηθήσουν να θεραπεύσουμε τις γονικές μας πληγές», ανέφερε η Munro. Έπειτα συμπλήρωσε: «Για παράδειγμα, αν είχατε μια συναισθηματικά μη διαθέσιμη πατρική φιγούρα, είναι πιθανό να επιλέγετε αντίστοιχους συντρόφους, επειδή αυτό είναι το μοτίβο με το οποίο είναι εξοικειωμένο το υποσυνείδητό σας. Επιλέγετε αυτούς τους συντρόφους σε μια προσπάθεια να πείσετε τον εαυτό σας ότι μπορείτε να κάνετε κάποιον να σας αγαπήσει. Το νευρικό σας σύστημα σας κατευθύνει προς τα εκεί όπου αισθάνεται οικεία, ακόμη κι αν δεν είναι ένα πραγματικά ασφαλές μέρος. Χρειάζεται χρόνος για να θεραπεύσετε τα πρότυπα προσκόλλησης και να αλλάξετε τον τρόπο που λειτουργείτε».

Ο Cooper εξήγησε ότι:

«Πολλές ερωτικές σχέσεις επαναλαμβάνουν το μοτίβο παιδιού – γονέα. Είναι πολύ συνηθισμένο σε ένα ζευγάρι ο ένας να λειτουργεί με βάση τις κατευθύνσεις που του δίνει ο άλλος, ακριβώς σαν τη σχέση ενός γονέα με το παιδί του».

Πώς να ξεπεράσεις τα daddy issues

Η Madalaine Munro, έδωσε μία πολύ σημαντική συμβουλή για τα daddy issues. Αυτό που κατά τη γνώμη της χρειάζεται να κάνεις είναι μία συζήτηση με τον εαυτό σου και να βάλεις κάτω από το “μικροσκόπιο” τις σχέσεις σου και πώς κολλάς σε αυτές.

Στη συνέχεια να χωρίσεις τα στοιχεία που κάνουν μία σχέση υγιή, με εκείνα που κατά τη γνώμη σου δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Φτιάξε δηλαδή ένα μοτίβο στο κεφάλι σου για μία υγιή σχέση και όποια συμπεριφορά δεν ταιριάζει την απομακρύνεις.

«Αυτό χρειάζεται δουλειά με τον εαυτό σου. Έχεις την ευκαιρία να δημιουργήσεις μια ασφαλή προσκόλληση σε σένα, η οποία θα φέρει επανάσταση στις σχέσεις που δημιουργείς με τους γύρω σου. Δημιουργώντας γερά θεμέλια και εσωτερική ανθεκτικότητα, θα κάνεις σταδιακά πιο σωστές επιλογές συντρόφων, που θα πλησιάζουν περισσότερο σε αυτό που εσύ κρίνεις ως ιδανικό», είπε.

Παράλληλα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι σε έναν βαθμό όλοι έχουμε daddy issues, ωστόσο όσο μεγαλώνουμε μαθαίνουμε να ελέγχουμε αυτό το πρόβλημα.

Τσέκαρε και αυτά:

Survivor: Ζευγάρι χώρισε κατευθείαν μετά το ριάλιτι

Nicky Glossom: Το βιογραφικό, η ηλικία, η καταγωγή, το Fame Story και τα δύσκολα παιδικά χρόνια