Φωτιά Τώρα

Φωτιά Τώρα: Σε κατάσταση “κόκκινου συναγερμού” βρίσκεται η χώρα μας καθώς έχουν ξεσπάσει μεγάλα μέτωπα στις περιοχές Δερβενοχώρια, Λουτράκι, Άγιο Χαράλαμπο Κορινθίας,  και οι πυροσβέστες παλεύουν να μην ξεφύγει η πυρκαγιά προς την περιοχή της Μάνδρας.

Η πυροσβεστική υπηρεσία είναι επί ποδός, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει εκτάκτως από τις Βρυξέλλες για να είναι κοντά στις επιχειρήσεις που σημειώνονται με σκοπό να διασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα των κατοίκων, η αστυνομία είναι και αυτή με τη σειρά της στο πλευρό του κόσμου. Και για μια ακόμη χρόνια γινόμαστε μάρτυρες του “πύρινου δαίμονα” που κατασπαράζει με τις φλόγες του τα δέντρα, τους θάμνους και σπίτια τα οποία στέκονται απροστάτευτα!

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΕΙΡΕΣ ΕΔΩ 

Στα Δερβενοχώρια, στην Ανατολική Αττική και στο Λουτράκι παραμένουν ανοιχτά μέτρα τα οποία καίνε βλάστηση ενώ έχουν καεί σπίτια. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής, κ.Αρτοποιό, σημειώθηκαν αρκετές αναζωπυρώσεις το βράδυ της Δευτέρας 17/4 ενώ τα εναέρια μέσα καταβάλλουν ισχυρές προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Πολλοί είναι οι οικισμοί οι οποίοι έχουν εκκενωθεί σε όλους τις περιοχές όπου υπάρχουν ενεργά μέτωπα και συνεχίζονται οι προσπάθειες να διασφαλιστεί η μεταφορά ζώων και ανθρώπων από τα σημεία που βρίσκονται.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μάνδρας ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΙ, η φωτιά τώρα πέρασε την παλιά Εθνική οδό και κατευθύνεται προς έναν καταπράσινο οικισμό. Μετά από εισήγηση της πυροσβεστικής έχουν αρχίσει να εκκενώνονται οικισμοί όπως είναι το Πανόραμα και το Πουρνάρι.

H φωτιά έχει πλησιάσει τα σπίτια στον οικισμό Νέα ζωή της Μάνδρας και καίει ανεξέλεγκτη.

Φαίνεται πως διαρκώς δημιουργούνται νέα μέτωπα καθώς τα μελτέμια σε συνδυασμό με τον καύσωνα, προκαλούν την έξαρση της φωτιάς.

Πυροσβέστες, εθελοντές πυροσβέστες και η πολιτεία είναι επί ποδός για να αντιμετωπίσουν τις φωτιές! Οι κάτοικοι θα πρέπει να απομακρύνονται από τα σημεία όπου διατρέχουν κίνδυνο και να βρουν μάσκες για να μην αναπνέουν τις στάχτες που μεταφέρονται με τον αέρα.

Στον Άγιο Χαράλαμπο Κορινθίας η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη σύμφωνα με την δημοσιογράφο Ελευθερία Σπυράκη η οποία βρίσκεται στο μέτωπο και οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές.

Η φωτιά κατεβαίνει με μεγάλη ταχύτητα και τα εναέρια μέσα είναι η μεγάλη ελπίδα έτσι ώστε να σωθεί ο οικισμός.

Η δύναμη της φωτιά είναι τεράστια και ελπίζουμε να σύντομα να κοπάσουν τα πράγματα καθώς υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε οικισμούς.

Σε πολλά σημεία έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων και οι αρχές προσπαθούν να απομακρύνουν τον κόσμο!

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες για τις πυρκαγιές

Από την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως

i. το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού,

ii. η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης,

iii. η χρήση υπαίθριων ψησταριών,

iv. το κάπνισμα μελισσών,

v. η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κά.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter καθώς και οδηγίες αυτοπροστασίας στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Τσέκαρε και αυτά: