Καθαρά Δευτέρα 2023

Καθαρά Δευτέρα 2023 : Ένα από τα πράγματα που βρίσκεται στο τραπέζι της ημέρας όπου ξεκινά ο “καθαρισμός” του σώματος μας από τα κρέατα είναι η περίφημη λαγάνα η οποία κρατά από πολύ παλιά.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΣΟΥ ΣΕΙΡΕΣ ΕΔΩ 

Η λαγάνα είναι ένας είδος ψωμιού το οποίο συνηθίζεται να καταναλώνεται την ημέρα όπου και ξεκινά η Σαρακοστή και οι φούρνοι όλων των περιοχών ξεκινούν από πολύ νωρίς το ζύμωμα με σκοπό να ικανοποιήσουν ακόμη και τους πιο δύσκολους.

Πώς όμως ξεκίνησε η λαγάνα

Το λαχταριστό αυτό ψωμί, είναι κάτι το οποίο κατανάλωναν οι Ισραηλίτες και τη νύχτα της Εξόδου από την Αίγυπτο όταν αρχηγός ήταν ο Μωϋσής και από τότε επιβαλλόταν από τον μωσαϊκό νόμο να υπάρχει στο τραπέζι μέχρι την ημέρα που ο Χριστός ευλόγησε τον άρτο.

Κατά τους αρχαίους χρόνους ο Αριστοφάνης και ο Ορατός έχουν αναφερθεί στη λαγάνα και αποδεικνύεται πως η ιστορία της είναι πολύ παλιά. Δε χρησιμοποιείται προζύμι στην παρασκευή της και έτσι διατηρεί το φλας σχήμα της.

Το συγκεκριμένο έθιμο με το ψωμί είναι αναλλοίωτο στο χρόνο και κάθε χρόνο περιμένουμε πως και πως να το δοκιμάσουμε.

Καθαρά Δευτέρα 2023 – Η “κυρά Σαρακοστή”

Εκτός από την περίφημη λαγάνα, έχουμε και την “κυρά Σαρακοστή”. Πρόκειται για ένα είδος λαγάνας το οποίο έχει το σχήμα μιας γυναίκας με ένα σταυρό στο κεφάλι και δεν έχει στόμα καθώς είναι για όλη τη νηστεία κλειστό μακριά από τους κρατικούς πειρασμούς.

Έχει επτά “πόδια”, σταυρωμένα χέρια και το έθιμο αυτό συμβολίζει το χρόνο κατα την περίοδο της Σαρακοστής όπου κάθε Σάββατο κόβεται ένα πόδια και το τελευταίο κόβεται το Μεγάλο Σάββατο.

Η λαγάνα θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι “must” για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και ανυπομονούμε να την πάρουμε ζεστή -ζεστή από τους φούρνους.

 

Τσέκαρε και αυτά: