Μαίρη Χρονοπούλου

Από τη ζωή έφυγε η ηθοποιός Μαίρη Χρονοπούλου, σε ηλικία 90, η οποία νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός σε κρίσιμη κατάσταση.

Η ηθοποιός, βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη, όμως οι γιατροί δεν διέκριναν κανένα σημάδι βελτίωσης της κατάστασής της.

Η Μαίρη Χρονοπούλου, κατάφερε να αποκτήσει μία μεγάλη καριέρα στην πορεία της ζωής της, έτσι με τον θάνατό της, άφησε πίσω της παρακαταθήκη για τον χώρο της υποκριτικής.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου 1933, και κατάφερε να κερδίσει μία θέση ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς και επιτυχημένες ηθοποιούς την δεκαετία του 1960 και του 1970, στην Χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου.

Η Μαίρη Χρονοπούλου σπούδασε στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου και το 1957 ξεκίνησε τη συνεργασία της με το ελεύθερο θέατρο.

Ο πρώτος της ρόλος στον κινηματογράφο, ήταν ως κομπάρσος στην ταινία “Χαρούμενο Ξεκίνημα” του Ντίνου Δημόπουλου, ωστόσο αργότερα γνώρισε τεράστια επιτυχία.

Ένα χρόνο αργότερα, το 1958, πήρε ένα μικρό ρόλο στο “Τελευταίο ψέμα” του Μιχάλη Κακογιάννη, και το 1963 ξεκίνησε να πρωταγωνιστεί σε δραματικές ταινίες, την σπουδαίας “Φίνος Φιλμ”, μαζί με πασίγνωστους ηθοποιούς όπως οι Νίκος Κούρκουλος, Φαίδων Γεωργίτσης, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Γιώργος Φούντας και Αλέκος Αλεξανδράκης.

Μάλιστα το χρονικό διάστημα, 1967-68 υπήρξε η καλύτερη πρωταγωνίστρια του κινηματογράφου και κέρδισε το βραβείο της ενώσεως κριτικών, ενώ το 1987 κέρδισε βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ταινία “Τα παιδιά της χελιδόνας” του Κώστα Βρεττάκου.

Επιπλέον, έδωσε ρεσιτάλ υποκριτικής σε αυτές τις ταινίες: Τα κόκκινα φανάρια” (1963), “Το χώμα βάφτηκε κόκκινο” (1966), “Πολύ αργά για δάκρυα” (1968),” Η λεωφόρος του μίσους” (1968) και πάρα πολλές ακόμα.

Η Μαίρη Χρονοπούλου, έχει παίξει και σε τρία μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, παραγωγής της Φίνος Φιλμ, στα οποία καθήλωσε το κοινό, όχι μόνο για την υποκριτική αλλά και για την ερμηνεία της στο τραγούδι.

Οι ταινίες ήταν οι: “Οι θαλασσιές οι χάντρες”, “Μια κυρία στα μπουζούκια” και “Γοργόνες και μάγκες”.

Έχουν αφήσει εποχή οι ερμηνείες της στα τραγούδια Είμαι γυναίκα του γλεντιού” και το “Του αγοριού απέναντι”.

Επιπλέον, 16 Ιουνίου 2021 η Μαίρη Χρονοπούλου τιμήθηκε με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στην Τελετή Απονομής των Βραβείων ΙΡΙΣ από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Τσέκαρε και αυτό:

Survivor: Νέος κύκλος για το ριάλιτι

Ζύμη για πίτσα: Εύκολη συνταγή και για αρχάριους