Μαρκέλλα Αργυροπούλου

Η Μαρκέλλα Αργυροπούλου ανεβάζει για δεύτερη χρονιά την παράσταση “ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΟΡΕΣΤΗ” στο θέατρο Αλκμήνη και το Citynow.gr τη συνάντησε και δεν μπορούσε να μην την ρωτήσει για αυτή την παράσταση.

Ποια είναι η ψυχική σου διάθεση αυτή την περίοδο;

Όπως  γνωρίζετε η παράσταση  “Γράμμα στον Ορέστη” ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Αλκμήνη. Οπότε καταλαβαίνετε ότι βρίσκομαι σε ένα διάστημα οργανωτικό, δημιουργικό και ταυτόχρονα αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μία ψυχική και πνευματική τόνωση.

 Ποιος είναι ο αγαπημένος σου τρόπος για να εκφράζεις τη δημιουργικότητά σου;

Μα φυσικά το θέατρο. Η υποκριτική είναι ένας απύθμενος χωροχρόνος που μου επιτρέπει να δημιουργήσω καταστάσεις και να εκφράσω διάφορες πτυχές του εαυτού μου όπως και άλλων χαρακτήρων.  Μου ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις, μου επιβάλλει να αφομοιώσω και να αφομοιωθώ, να γίνω κάποια άλλη, να ζήσω τη ζωή κάποιας  ηρωίδας που μέσα από τη δική της ζωτική μαγεία παρασύρομαι μαζί με άλλους ανθρώπους σε ένα ομαδικό ταξίδι.

Πώς αποφάσισες να γίνεις ηθοποιός;

Δεν υπήρξε ποτέ κάποια στιγμή στη ζωή μου που επίσημα αποφάσισα ότι θα ασχοληθώ με την υποκριτική. Είναι από τα πράγματα τα οποία όταν τα έχεις από την παιδική σου ηλικία κι επειδή ξέρεις τα παιδιά εκφράζονται πάντα με έναν τρόπο ειλικρινή και άμεσο, δεν είχα πει ποτέ μου ότι θα ασχοληθώ με αυτό, απλά το έκανα.

 Ποια είναι η προετοιμασία σου πριν από κάποια παράσταση; Πώς ξεπερνάς το άγχος σου και ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν ανέβεις στη σκηνή;

Πηγαίνω πάντα από νωρίς στο θέατρο για να κάνω την προετοιμασία φροντίζοντας όλα να γίνονται χωρίς το άγχος του χρόνου. Όλη αυτή η διαδικασία με βάζει σε κατάσταση προσευχής, οπότε αν υπάρχει άγχος τότε μετουσιώνεται σίγουρα σε δημιουργικό.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου σημείο  στη διαδικασία της υποκριτικής;

Είναι κάποια στιγμή που η προεργασία και η δράση του έργου με φέρνουν σε μια κατάσταση στην οποία ταυτίζομαι απόλυτα με την ηρωίδα την οποία υποδύομαι. Η στιγμή που το “είναι” της μίας εφάπτεται απόλυτα με το “είναι” της άλλης και γινόμαστε ένα. Στο θέατρο εκείνη τη στιγμή επικρατεί απόλυτη ησυχία κι εγώ βιώνω την κατάσταση της απόλυτης παρουσίας.

Ποια είναι η δύναμή σου σαν ηθοποιός;

Η υποκριτική είναι μια μορφή τέχνης με πάρα πολύ υψηλές απαιτήσεις. Ο ηθοποιός καλείται να αναγνωρίσει τον ήρωα που θα υποδυθεί και να εισέλθει μέσα στο πετσί του ρόλου. Εγώ δεν μπορώ να συμβιβαστώ σε καμία περίπτωση με τίποτα λιγότερο από το να εισχωρήσω μέσα στον πυρήνα του και να τον κάνω έκφραση. Έχει πολύ μεγάλη σημασία το πόσο βαθιά μπορώ να γνωρίσω το ρόλο. Οπότε σίγουρα έχουμε την προσαρμοστικότητα μέσα από την ανάλυση.

Είναι προτιμότερο να υποδύεσαι την Κλυταιμνήστρα ή να είσαι ο εαυτό σου πάνω στη σκηνή;

Όταν λες ο εαυτός μου, ποιος από όλους; Με ποια κριτήρια θα αποφασίσω να εκφράσω μία μόνο πτυχή του εαυτού μου κάθε στιγμή και να θυσιάσω ταυτόχρονα άλλες τόσες; Άλλωστε ταυτίζομαι πάρα πολύ με την Κλυταιμνήστρα.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, με το αριστουργηματικό του έργο “Γράμμα στον Ορέστη” μας περιγράφει την κατάσταση στο βασίλειο των Μυκηνών μέσα από την οπτική της Κλυταιμνήστρας. Οι απόψεις της είναι απόλυτες, τα συναισθήματά της είναι ακραία, έντονα και βαθιά. Είναι πληθωρική, άμεση και σε καμία περίπτωση δεν αφήνει κενά.

by Πραξιτέλης Σαραντόπουλος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Έφη Ρευματά

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Νείλος Καραγιάννης
Σκηνογράφος: Ξένια Κούβελα
Φωτογραφίες: Απόστολος Δελάλης
Τρέιλερ: Φοίβος Σαμαρτζής
Σχεδιασμός Φωτισμών : Μανώλης Μπράτσης
Το κοστούμι της Κλυταιμνήστρας επιμελήθηκε ο: Άρης Σάκος
Επιμέλεια αφίσας : ΜΑΊΑΝΔΡΟΣ
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού (angienomikou@gmail.com)
Ερμηνεύει:
Στον ρόλο της Κλυταιμνήστρας η Μαρκέλλα Αργυροπούλου
Μέρα & ώρα παράστασης : από 6 Οκτωβρίου – 19 Ιανουαρίου 2024
και κάθε Παρασκευή στις 21.15
Εισιτήρια 12 € & 15 €
Διάρκεια παράστασης 60 λεπτά χωρίς διάλειμμα
Αίθουσα : Secret room
Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων:
https://www.ticketservices.gr/event/gramma-ston-oresti-theatrro-alkmini/

Τσέκαρε κι αυτό: