Καλαμπόκι

Το καλαμπόκι είναι ένα φυτό που κατάγεται από την αμερικανική ήπειρο και συγκεκριμένα από το Μεξικό! Έρευνες αρχαιολόγων έδειξαν πως σπόροι άγριου καλαμποκιού υπήρχαν πριν από 80.000 χρόνια ενώ αντίστοιχοι σπόροι ηλικίας 5.600 ετών ανακαλύφθηκαν στην πολιτεία του Νέο Μεξικού στις ΗΠΑ.

Είναι ένα φυτό που καλλιεργούσαν με σχεδόν ευλαβικό τρόπο οι Αζτέκοι, οι Μάγιας και οι Ίνκας.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ

Μάλιστα υπάρχει ιστορική αναφορά στο ημερολόγιο του Χριστόφορου Κολόμβου (Χριστόφορος Κολόμβος) τον Νοέμβριο του 1492 ότι οι άντρες του είδαν ένα φυτό στην Κούβα, το οποίο οι ντόπιοι το ονόμαζαν μαχίζ.

Η ελληνική επιστημονική ονομασία του φυτού είναι Αραβόσιτος ο κοινός ή Ζέα. Η ελληνική ονομασία του, «αραβόσιτος», σημαίνει «ο σίτος των Αράβων, καθώς το φυτό εισήχθη στην Ελλάδα το 1600 από τη Βόρεια Αφρική. Η ετυμολογία της λέξης «καλαμπόκι» παραμένει αβέβαιη.

Το καλαμπόκι και η καλλιέργειά του είναι διαδεδομένη παγκοσμίως. Οι ΗΠΑ έχουν τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο με 285 εκατομμύρια τόνους ετησίως (285 εκατομμύρια τόνοι ετησίως). Ακολουθούν η Κίνα, η Βραζιλία και το Μεξικό.

Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στη Μακεδονία, τη Θράκη, στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Η ετήσια ελληνική παραγωγή φτάνει τα 1,5 εκατομμύριο τόνους.

Το καλαμπόκι κατατάσσεται σε 7 τύπους, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των σπόρων του.

Τσέκαρε και αυτά: