Πέγκυ Μουζάκη

Πέγκυ Μουζάκη: Ας εξερευνήσουμε τον κόσμο της  αυτοπεποίθησης, την σημασία που έχει στη ζωή μας,  τι μπορεί να μας προσφέρει η υγιής συνύπαρξη μαζί της και ποιοι είναι οι «εχθροί» της .

Γράφει η Πέγκυ Μουζάκη: 

Θα χαρακτήριζα  την αυτοπεποίθηση σαν ένα από τα κλειδιά που ανοίγουν την πόρτα για μία ζωή που περιέχει τα στοιχεία της δημιουργίας, της εξέλιξης και της πληρότητας. Λιγότερες δεύτερες σκέψεις… Λιγότερη αμφισβήτηση  των αποφάσεών και πράξεων μας… Λιγότερος εσωτερικός (και συνήθως αρνητικός) διάλογος. Περισσότερη δράση… Περισσότερη περιέργεια και ενθουσιασμό… Περισσότερο πάθος.

Έχοντας αυτοπεποίθηση μπορούμε  να μετατρέψουμε το Α-Δύνατο σε Δυνατό, μπορούμε να τολμήσουμε  να πειραματιστούμε με κάτι νέο, μπορούμε να σκεφτούμε την ζωή σαν μία διαρκή πρόκληση. Έχοντας αυτοπεποίθηση πιστεύουμε  τον εαυτό μας και το εκπέμπουμε. Σαν αποτέλεσμα ελκύουμε άτομα και καταστάσεις που εναρμονίζονται με την δική μας ενέργεια και δόνηση.

Ένα άτομο με αυτοπεποίθηση περπατά υπερήφανο, με τους ώμους και το κεφάλι ψηλά, μιλά με σιγουριά και σταθερότητα και επικοινωνεί με όρια που εκείνος/η θέτει.  

Ας τολμήσουμε τώρα να αποκωδικοποιήσουμε με απλά λόγια τι είναι αυτοπεποίθηση…

Τα καλά νέα είναι ότι η αυτοπεποίθηση Δεν είναι κάτι που γεννιόμαστε μαζί της… είναι κάτι που χτίζουμε στην πορεία της ζωής μας μέσω των εμπειριών μας και κυρίως μέσω αυτών των καταστάσεων που με την πρώτη ματιά φάνταζαν ανυπέρβλητες ή αδύνατο να αντιμετωπιστούν. Η αυτοπεποίθηση χτίζεται μέσω των επιτυχιών και των αποτυχιών. Στις επιτυχίες θαυμάζουμε και επιβραβεύουμε  τον εαυτό μας (σημαντικό να το κάνουμε και να μην το προσπερνάμε) , στις αποτυχίες μαθαίνουμε… μαθαίνουμε τι δεν λειτούργησε σωστά ώστε να μην το επαναλάβουμε στο επόμενό μας βήμα. Έτσι εξελισσόμαστε και ωριμάζουμε χωρίς να μαστιγώνουμε τον εαυτό μας.

Θα μπορούσα να πω ότι η αυτοπεποίθηση χτίζεται με  την προθυμία που έχουμε να βιώσουμε «αρνητικά» συναισθήματα όπως η απογοήτευση, η ήττα, η απόρριψη, συναισθήματα που συνήθως πηγάζουν από  το χειρότερο σενάριο που φτιάχνει το μυαλό μας, πολύ συχνά πριν καν τολμήσουμε, και σύμφωνα με το νόμο των πιθανοτήτων υπάρχει 90% πιθανότητα του να μην συμβεί.

Μία άλλη εξίσου πραγματικότητα είναι ότι αισθανόμαστε σίγουροι για πράγματα που έχουμε ήδη δοκιμάσει στο παρελθόν. Σκεφτείτε όμως ότι τότε που τα δοκιμάσαμε πειραματιζόμασταν, ήταν άγνωστα σε εμάς  και τελικά τολμήσαμε και διδαχθήκαμε ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Αν παραμείνουμε κολλημένοι σε αυτά που γνωρίσαμε και είναι εύκολο να αναπαράγουμε χωρίς να τολμήσουμε κάτι νέο, ακριβώς γιατί αισθανόμαστε ασφαλής, ταυτόχρονα δηλώνουμε την απροθυμία μας να εξελιχθούμε και να βιώσουμε νέες εμπειρίες που θα εκτοξεύσουν την αυτοπεποίθησή μας και θα μας ανοίξουν νέους δρόμους.

Ποιοι όμως είναι οι εχθροί της αυτοπεποίθησης;

 

  • ΣΥΓΚΡΙΣΗ

 

Έχουμε την τάση να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τους συναδέλφους μας…τους γείτονές μας…τους φίλους μας…κλπ … Αυτό τολμώ να πω ότι το «κληρονομήσαμε» από την πολύ παιδική μας ηλικία όταν οι γονείς μας, για οτιδήποτε δεν κάναμε όπως εκείνοι προσδοκούσαν ή ήλπιζαν,  φρόντιζαν να μας συγκρίνουν με την απόδοση κάποιου συμμαθητή μας τονίζοντας ότι πως είναι δυνατόν εκείνος/η να μπόρεσε και εσύ όχι…ή κοίτα πόσο ήσυχο είναι αυτό το παιδάκι…εσύ γιατί δεν μπορείς να ησυχάσεις…κλπ.

Ναι αυτά έχουν συμβεί στην πλειοψηφία των ανθρώπων όμως συνέβησαν πολλά χρόνια πριν… και καλό θα ήταν να αντιληφθούμε ότι ωριμάσαμε και οι γονείς έκαναν απλά αυτό που μπορούσαν με τον καλύτερο τρόπο που εκείνοι γνώριζαν και διδάχθηκαν για να μας κινητοποιήσουν.

 

  • ΦΟΒΟΣ

 

Ο φόβος του άγνωστου… Τι θα συμβεί αν… Τι θα συμβεί αν δεν… Ξέρετε κάτι… ο φόβος του φόβου είναι χειρότερος από την ίδια την πραγματικότητα… Μην αφήνετε τον εαυτό σας έρμαιο του φόβου, χρησιμοποιήστε τον σαν κίνητρο και σαν πρόκληση για την εξέλιξή σας. Αλλιώς θα σας ακινητοποιήσει γιατί αυτό το μήνυμα θα εκπέμψει ο εγκέφαλός σας και αυτός  είναι ο ρόλος του!!!

 

  • ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΛΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

 

Κάντε τρεις απλές ερωτήσεις στον εαυτό σας…

Αν μπουν στα παπούτσια μου αυτοί οι άνθρωποι θα σκέφτονται το ίδιο;

Οι άνθρωποι πάντα εντοπίζουν αυτά που δεν τους αρέσουν…είναι έτσι προγραμματισμένος ο εγκέφαλός  μας… Πόσο όμως με ενδιαφέρει η άποψη τους;

Η άποψη αυτή προσθέτει κάποια αξία στη ζωή μου και την εξέλιξή μου;

Αν η απάντηση που δώσετε είναι αρνητική ποιος ο λόγος να δίνετε αξία στην κριτική τους.

«Κάποιοι έκαναν μόνο ένα πράγμα σε ολόκληρη την ζωή τους, επειδή παρέλειψαν να διευρύνουν τους ορίζοντες τους». Napoleon Hill. 

Μείνετε συντονισμένοι, αφομοιώστε αυτά που προηγήθηκαν  γιατί στο επόμενο άρθρο θα αναφέρουμε τρόπους που μπορεί κάποιος να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και τι γίνεται στην περίπτωση που μείνουμε εγκλωβισμένοι σε μία εικόνα ελλιπούς αυτοπεποίθησης και κατ’ επέκταση περιορισμένου οράματος.

Stay tuned για τον επόμενο άρθρο με τους τρόπους που μπορούμε να κερδίσουμε την αυτοπεποίθηση!

Πέγκυ Μουζάκη 
Nlp Life Coach, Nlp Global Trainer and Consultant  & Access Consciousness Bars Facilitator
FB Page Peggy Mouzaki Nlp Life Coach & Instagram peg.mouzaki & Skype peg.mouzaki
Τηλ. 6936904955