Πρόληψη τραυματισμών

Πρόληψη τραυματισμων: Τα χιονοδρομικά κέντρα μας περιμένουν για να απολαύσουμε τις χειμερινές μας διακοπές κάνοντας σκι και snowboard! Δυστυχώς όμως, πολλοί από εμάς (άπειροι ή ερασιτέχνες σκιέρ), παραβρισκόμαστε κατευθείαν από την καθιστική ζωή του γραφείου στις πίστες του σκι.

Είναι αυτονόητο, πως καλό θα ήταν να είχαμε προετοιμάσει κατάλληλα το σώμα και τους μύες μας μήνες νωρίτερα ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις αυτών των απαιτητικών χειμερινών δραστηριοτήτων.

Έτσι δεν θα θέταμε σε κίνδυνο τους εαυτούς μας, αλλά και όλους τους άλλους στις πίστες γύρω μας. Η πρόληψη των τραυματισμών στο σκι θα πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για όλους τους σκιέρ ερασιτέχνες ή μη.

Κλασικοί τραυματισμοί στο σκι – Τι λένε οι αριθμοί;

Κάνοντας σκι το γόνατο καταπονείται περισσότερο από κάθε άλλο μέρος του σώματός σας. Οι μακριοί μοχλοβραχίονες μαζί με τα σκι και τις μπότες, θα ασκήσουν μεγάλη πίεση στην άρθρωση του γονάτου σε περίπτωση ατυχήματος. Με ποσοστό 37%, οι τραυματισμοί στο γόνατο είναι σήμερα ο πιο κοινή περίπτωση τραυματισμού στο σκι.

Συνήθως αφορούν τον μέσο και πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο διότι καθώς το κάτω μέρος του ποδιού και ο μηρός συστρέφονται μεταξύ τους, οι σύνδεσμοι αυτοί δέχονται μεγάλη πίεση και μπορεί να σχιστούν.

Ακολουθούν οι τραυματισμοί στον ώμο (20%), στον κορμό (8,7%), στο ισχίο και στο μηρό (7,4%), στο κεφάλι (7,2%) και στο χέρι (3%).

Στις περιπτώσεις τραυματισμών στους συνδέσμους και στους τένοντες, μπορείτε να περιμένετε ώσπου να κάνετε μια προσεκτική διάγνωση αργότερα από έναν γιατρό που εμπιστεύεστε. Κατόπιν αυτού θα μπορέσετε να σχεδιάσετε τις θεραπευτικές επιλογές με ηρεμία. Άλλοι τραυματισμοί πάλι όπως λόγου χάρη ένας εξαρθρωμένος ώμος, θα πρέπει να αποκατασταθεί αμέσως στην νοσηλευτική μονάδα του χιονοδρομικού κέντρου μέσω πρώτων βοηθειών.

Πρόληψη τραυματισμών

Για να αποφύγουμε τους τραυματισμούς κατά την διάρκεια των χειμερινών αθλητικών δραστηριοτήτων μας στις πίστες θα πρέπει να τηρούμε 5 κανόνες:

1. Εξοπλιστείτε σωστά

Ο εξοπλισμός σας πρέπει να είναι προσαρμοσμένος στο τρέχων ύψος και βάρος σας και στο επίπεδο προπόνησης σας, συμπεριλαμβανομένου της σωστής ρύθμισης των μποτών και των δεστρών. Επίσης φοράτε πάντα κράνος και γυαλιά ηλίου για καλύτερη ορατότητα.

2. Καλή προθέρμανση και τέντωμα

Όλοι το γνωρίζουν, κανείς δεν το κάνει. Η αρχή της προθέρμανσης είναι η αύξηση της θερμοκρασίας των μυών και η αφύπνιση των νευρομυϊκών συνδέσεων. Αυτό τους κάνει πιο αποτελεσματικούς, πιο ακριβείς στις αντιδράσεις τους και ενεργοποιεί την ιδιοδεκτικότητα. Αν είστε με τα παιδιά σας, μπορείτε να το κάνετε αυτό με παιγνιώδη τρόπο, μεταδίδοντάς τους καλές αρχές για το μέλλον.

3. Κάντε διαλείμματα

Κατά τη διάρκεια των πρώτων διαδρομών κάντε διαλείμματα, καθώς και μετά το μεσημεριανό γεύμα και στο τέλος της ημέρας. Μην περιμένετε μέχρι να καίνε οι μηροί σας για να σταματήσετε, γιατί τότε η ικανότητά σας να τους ελέγχετε είναι ήδη μειωμένη λόγω της μυϊκής κόπωσης.

4. Ενημερωθείτε για τις καιρικές συνθήκες και τις συνθήκες χιονιού

Η κακή ορατότητα και το είδος του χιονιού (είτε σκληρό και παγωμένο είτε υγρό και βαρύ) καθιστούν το σκι πιο δύσκολο και επικίνδυνο. Η ταχύτητα, τα διαλείμματα και η διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα. Εάν οι συνθήκες είναι πολύ άσχημες, μπορείτε να κάνετε ένα διαφορετικό πρόγραμμα εκείνη την ημέρα.

5. Μην καταναλώνετε αλκοόλ & κάντε σκι με προσοχή

Απολαύστε το σκι σας μαζί με την οικογένεια και τους φίλους σας υπεύθυνα, χωρίς την κατανάλωση αλκοόλ και χωρίς να θέτετε σε κίνδυνο ούτε τη δικιά σας υγεία ούτε την ακεραιότητα των άλλων σκιέρ στην πίστα.

Ευχαριστούμε τον Dr. Αναστάσιο Σκαρδούτσο, Ορθοπεδικό Χειρουργό και Αθλητίατρο για την ενημέρωση.

Dr. Αναστάσιος Σκαρδούτσος, Ορθοπεδικός Χειρουργός · Χειρουργός ισχίου/ γόνατος · Αθλητιατρική https://www.skardoutsos.gr