Σχέσεις

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα, καθώς ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του βιώματα και συναισθήματα.

Η ψυχοθεραπεύτρια Kaytee Gillis, είναι ειδική στο να βοηθά ανθρώπους που έχουν βγει από σχέσεις που τους άφησαν τραύματα, και μπαίνουν σε καταστάσεις που τους δυσκολεύουν στο κομμάτι των σχέσεων. Για παράδειγμα η συναισθηματική ανωριμότητα.

Τα σημάδια της συναισθηματικής ανωριμότητας μπορεί να τα αναγνωρίσει κανείς μέσα από τις “εκρήξεις” που κάνει ο κάθε άνθρωπος, όταν δεν έχει αυτογνωσία και έχει επιφανειακά συναισθήματα, ωστόσο μπορεί να έχει και τοξικά χαρακτηριστικά.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ

Αυτό έχει να κάνει με τα βιώματα που έχει ο καθένας μέσα από τις σχέσεις τους, αλλά και με το πώς νιώθει ο καθένας την “ασφάλεια” στη συντροφικότητα. Δηλαδή, λειτουργεί ως αντίδραση κάποιων συμπεριφορών, οι οποίες τους έμαθαν ότι αυτός είναι ο “φυσιολογικός” τρόπος που επικοινωνείς με τον συνάνθρωπό σου.

Ένας συναισθηματικά ανώριμος άνθρωπος, δεν είναι απαραίτητα τοξικός ή χειριστικός, ωστόσο τέτοιου είδους συμπεριφορές ίσως είναι σημάδια συναισθηματικής ανωριμότητας.

Τα συχνότερα χαρακτηριστικά ενός συναισθηματικά ανώριμου ανθρώπου στις σχέσεις:

Έλλειψη ενσυναίσθησης

Το μεγαλύτερο σημάδι της συναισθηματικής ανωριμότητας, είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης, ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να προκαλέσει πολύ άσχημες συμπεριφορές μέσα σε μία σχέση. Ο άνθρωπος που έχει αυτό το χαρακτηριστικό δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι οι πράξεις του έχουν αρνητικές αντιδράσεις στο άτομο δίπλα του, με αποτέλεσμα να “εξελιχθεί” και σε κακοποιητικές συμπεριφορές.

Αν ένας άνθρωπος δεν έχει ενσυναίσθηση, είναι ικανός να πείσει τον εαυτό του ότι εκείνος δεν φταίει σε τίποτα και δεν αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του, για κάτι που έκανε και ενδεχομένως πλήγωσε τον σύντροφό του.

Δεν σέβεται τα όριά σας

Ο ανώριμος άνθρωπος, θα εκλάβει τα όριά σας, ως προσωπική επίθεση ή ακόμα, θα θιχτεί. Να θυμάστε ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να ξεπεράσει αυτό που έχετε θέσει εσείς ως όριο για τον εαυτό σας, για οποιονδήποτε λόγο.

Δεν μπορούν να εμβαθύνουν συναισθηματικά

Η ανικανότητα να χτίσουν μία βαθύτερη σύνδεση, και να μένουν μόνο στα επιφανειακά πράγματα, ίσως είναι αποτέλεσμα ενός παλαιότερου τραύματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να βάζει έναν τοίχο μπροστά του και να μην αφήνει τον άλλο να γνωρίσει τον εσωτερικό του κόσμο. Έτσι μία βαθύτερη σύνδεση να μην μπορεί να επιτευχθεί.

Δεν μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους

Αν έχει μία δύσκολη μέρα, ένας συναισθηματικά ανώριμος άνθρωπος θα αντιδράσει με ακατάλληλο τρόπο, μπορεί ακόμα να βγει εκτός ελέγχου και να μην μπορεί να ηρεμήσει.

Δυσκολία στις ανθρώπινες συγκρούσεις

Αυτό μπορεί να ισχύει για οποιαδήποτε περίπτωση, δηλαδή είτε να αποφεύγει να διαπληκτιστεί με τον άνθρωπο απέναντί του, είτε να τσακώνεται συνεχώς με την σχέση του, ή ακόμα και με διαφορετικούς ανθρώπους.

Τσέκαρε και αυτά:

Διονύσης Ατζαράκης: Το χιουμοριστικό βίντεο για τον Κασσελάκη

Καρμπονάρα: Πανεύκολη και γρήγορη συνταγή μέσα σε 15 λεπτά