Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος

Ο Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος ο οποίος είναι γνωστός ως Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, υπήρξε βασιλιάς της Ελλάδας από την περίοδο 1964 μέχρι το 1973 και ήταν εκείνος που είδε τη μοναρχία να καταρρέει στην Ελλάδα.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΣΟΥ ΣΕΙΡΕΣ ΕΔΩ 

Η βασιλεία στην Ελλάδα καταργήθηκε έπειτα από δημοψήφισμα που έγινε στη χώρα όπου οι πολίτες αποφάσισαν πως θέλουν ως πολίτευμα την Αβασίλευτη Δημοκρατία. Το ποσοστό του 69.2% ήταν αυτό που καθόρισε το μέλλον της μοναρχίας στην Ελλάδα και έπειτα αναδύθηκε η Χούντα η οποία έφερε νέα δεδομένα στην ελληνική κοινωνία.

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος έζησε αυτοεξόριστος στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία μετά το αντικίνημα που οργάνωσε στις 13 Δεκεμβρίου του 1967 και αποφάσισε πριν από κάποια χρόνια να επιστρέψει μόνιμα στην Ελλάδα.

Ως βασιλιάς, κατάφερε να παίξει σημαντικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα τα οποία οδήγησαν στη δικτατορία και η σύγκρουση με τον τότε πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου κατάφερε να οδηγήσει τον πολιτικό σε παραίτηση.

Το βιογραφικό του

Στα Ανάκτορα του Παλαιού Ψυχικού γεννήθηκε ο τέως βασιλιάς, στις 2 Ιουνίου του 1940 και οι γονείς του, πριγκίπισσα της Ελλάδας Φρειδερίκη και ο πατέρας του, πρίγκιπας Παύλος της Ελλάδας υποδέχτηκαν ένα νέο μέλος στη βασιλική οικογένεια.

Στο λόφο του Λυκαβηττού ακούστηκαν 101 κανονιοβολισμοί για να ανακοινωθεί η γέννηση του. Είχε δυο αδερφές, τη Σοφία και την Ειρήνη.Η πρώτη ήταν βασίλισσας της Ισπανίας μέχρι το 1975 καθώς ο σύζυγος της Χουάν Κάρλος Α’ παραιτήθηκε από το θρόνο το 2014.

Μαζί με την οικογένεια του και τη βασιλική οικογένεια έφυγε από την Ελλάδα μέσω της Κρήτης, λόγω της προέλασης των ναζιστών στην Αθήνας, και κατέφυγαν στην Αίγυπτο όπου σχηματίστηκε η κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Το 1946 επέστρεψε στην Ελλάδα και το 1947 ανέβηκε στο θρόνο ο πατέρας του διότι πέθανε ο αδερφός του και τότε βασιλιάς. Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ ορίστηκε διάδοχος και το 1955 έγινε δούκας της Σπάρτης.

Το 1964 στις 20 Φεβρουαρίου ορίστηκε αντιβασιλέας της Ελλάδας καθώς ο πατέρας του βρισκόταν αντιμέτωπος με την επιδείνωση της υγείας του. Με αυτό το ρόλο μπορούσε να υπογράφει διατάγματα και να διορίζει κυβερνήσεις ή να δέχεται παραιτήσεις.

Ο 24χρονος Κωνσταντίνος διαδέχθηκε τον πατέρα του στις 6 Μαρτίου 1964 και θεωρήθηκε πολύ άπειρος για να αναλάβει, αλλά είχε στο πλευρό του τη μητέρα του Φρειδερίκη.

Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1964 ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ παντρεύτηκε την 18χρονη Άννα-Μαρία και χιλιάδες κόσμος βρέθηκε στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας για να παρακολουθήσει το γάμο τους.

Το ζευγάρι απέκτησε πέντε παιδιά. Δυο κόρες και τρεις γιους :

  1. την Αλεξία
  2. τον Παύλο
  3. τον Νικόλαο
  4. τη Θεοδώρα
  5. τον Φίλιππο

Τσέκαρε και αυτά: