Χώροι πρασίνου

Χώροι πρασίνου: Πόσος κόπος καταβάλλεται από τους ανθρώπους για να φαίνονται και να νιώθουν πιο νέοι, αλλά το μεγάλο κόλπο είναι αλλού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε.

Όπως αποκαλύφθκε τα πάρκα και οι χώροι πρασίνου εκτός από τη μείωση της θερμοκρασίας και την προώθηση της βιοποικιλότητας, βοηθούν στην επιβράδυνση της γήρανσης των κυττάρων.

Αυτό σημαίνει πως όσοι ζουν κοντά σε πράσινους χώρους, είναι βιολογικά κατά μέσο όρο δυομιση χρόνια νεότεροι σε σχέση με όσους δεν μένουν σε χώρους πρασίνου.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ

Ήδη είχε εντοπιστεί η σύνδεση μεταξύ της ύπαρξης πρασίνου και της καλύτερης καρδιαγγειακής υγείας των ανθρώπων, καθώς και των χαμηλότερων ποσοστών θνησιμότητας.

Οι ερευνητές εκτιμούσαν ότι η σωματική άσκηση και οι κοινωνικές επαφές στα πάρκα διαδραμάτιζαν ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως μέχρι τώρα δεν ήταν ξεκάθαρο ότι τα ίδια τα πάρκα επιβραδύνουν τη γήρανση των κυττάρων.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 900 ανθρώπους για το διάστημα 20 ετών από το 1986 έως το 2006. Με τη βοήθεια δορυφορικών εικόνων, η ομάδα μέτρησε την απόσταση μεταξύ των κατοικιών των συμμετεχόντων και των χώρων πρασίνου. Επίσης εξέτασε δείγματα αίματος που πήρε από τους συμμετέχοντες την 15η και την 20η χρονιά της έρευνας προκειμένου να καθορίσει τη βιολογική τους ηλικία.

Παρατήρησαν ότι τα άτομα τα σπίτια των οποίων είχαν γύρω τους 30% πρασίνου σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων ήταν κατά μέσο όρο νεότεροι βιολογικά κατά 2,5 χρόνια σε σχέση με αυτά που είχαν γύρω τους 20% πρασίνου.

Για παράδειγμα οι άνθρωποι που ζουν υποβαθμισμένες συνοικίες αποφεύγουν να συχνάζουν στα πάρκα εκεί, καθώς αυτά πολλές φορές χρησιμεύουν για παράνομες δραστηριότητες. Κατά συνέπεια τα οφέλη για την υγεία τους είναι μικρότερα.

Τσέκαρε κι αυτό: