Μέλι

Το μέλι είναι ένα φυτικό γλυκαντικό που παρασκευάζεται από τις μέλισσες με το νέκταρ των ανθοφόρων φυτών. Υπάρχουν περίπου 320 διαφορετικές ποικιλίες μελιού, οι οποίες διαφέρουν ως προς το χρώμα, την οσμή και τη γεύση.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ

Περιέχει κυρίως ζάχαρη, καθώς και ένα μείγμα αμινοξέων, βιταμινών, μετάλλων, σιδήρου, ψευδαργύρου και αντιοξειδωτικών. Εκτός από τη χρήση του ως φυσικό γλυκαντικό, το μέλι χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό και αντιβακτηριακό μέσο. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συνήθως το μέλι για τη θεραπεία του βήχα και τοπικά για τη θεραπεία των εγκαυμάτων και την προώθηση της επούλωσης των πληγών.

Τα οφέλη του μελιού:

Καρδιαγγειακή νόσος: Τα αντιοξειδωτικά του μελιού μπορεί να σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Βήχας: Μελέτες υποδεικνύουν ότι το μέλι ευκαλύπτου, το μέλι εσπεριδοειδών και το μέλι labiatae μπορεί να λειτουργήσει ως αξιόπιστο κατασταλτικό του βήχα για ορισμένα άτομα με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και οξύ νυχτερινό βήχα.

Γαστρεντερικές παθήσεις: Τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, όπως η διάρροια που σχετίζεται με τη γαστρεντερίτιδα. Μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικό ως μέρος της θεραπείας επανυδάτωσης από το στόμα.

Νευρολογικές παθήσεις: Μελέτες δείχνουν ότι  μπορεί να προσφέρει αντικαταθλιπτικά, αντισπασμωδικά και αγχολυτικά οφέλη. Σε ορισμένες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι το μέλι συμβάλλει στην πρόληψη διαταραχών της μνήμης.

Φροντίδα πληγών: Η τοπική χρήση ιατρικού μελιού έχει αποδειχθεί ότι προάγει την επούλωση πληγών, ιδίως σε εγκαύματα.

Τσέκαρε και αυτά:

Μπάνιο: Έξι αντικείμενα που δεν πρέπει να έχουμε εκεί

Δέρμα: Skincare influencer αποκαλύπτει το λάθος που κάνουμε