Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα συνιστούν μία γιορτή που είναι συνώνυμη της θαλπωρής, της ζεστασιάς, της γιορτινής ατμόσφαιρας και των παραδόσεων. Είναι εκείνες οι ημέρες του χρόνου, κατά τη διάρκεια των οποίων το σπίτι μας, μετατρέπεται στο πιο γιορτινό μέρος.

Και όταν αναφερόμαστε στα αγαπημένα μας πρόσωπα, φυσικά εννοούμε την οικογένειά μας. Παππούδες, γονείς και παιδιά δίνουν ραντεβού κάτω από τα φωτεινά λαμπιόνια και διηγούνται ιστορίες και έθιμα, που αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο το πνεύμα των Χριστουγέννων, φέρνοντας μικρούς και μεγάλους ένα «βήμα» πιο κοντά στην παράδοση του τόπου.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ

Τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα είναι μια πολύ σημαντική αργία για τους κατοίκους της Ελλάδας, όπως και των περισσότερων χριστιανικών χωρών. Στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ο πρώτος εορτασμός των Χριστουγέννων έγινε το 336 μ.Χ., και ο εορτασμός των Χριστουγέννων στην Ελλάδα άρχισε να αναπτύσσεται σταδιακά από τότε, με τον σημερινό εορτασμό να αποτελεί συνδυασμό τόσο αυτοφυών παραδόσεων όσο και μεταγενέστερων πολιτιστικών επιρροών από άλλες χώρες.

Στην Ελλάδα τα χριστουγεννιάτικα δέντρα τοποθετούνται στα σπίτια συνήθως μεταξύ των τελών του Νοεμβρίου και των αρχών του Δεκεμβρίου στα περισσότερα σπίτια.

Ανεπίσημα οι γιορτές των Χριστουγέννων ξεκινούν στις αρχές Δεκεμβρίου και σταδιακά αποτελούν ένα αυξανόμενο μέρος της καθημερινότητας, φτάνοντας στο αποκορύφωμα τους στις 24 και 25 Δεκεμβρίου.

Την παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά, συνήθως μέχρι ηλικίας 12-13 ετών, λένε τα κάλαντα στους κατοίκους και λαμβάνουν κάποιο γλύκισμα ή κάποιο μικρό χρηματικό αντίτιμο σαν δώρο από τους ιδιοκτήτες των σπιτιών. Η παράδοση αυτή φαίνεται να ανάγεται στην αρχαία ελληνική εποχή, ενώ το περιεχόμενο των καλάντων διαφέρει αρκετά ανάλογα με τη περιοχή.

Όπως και σε άλλες χώρες, από τις 15 Νοεμβρίου ως τη μέρα των Χριστουγέννων υπάρχει περίοδος νηστείας, όπου επιτρέπονται τα ψάρια. Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι επίσης μια περίοδος όπου οι άνθρωποι κάνουν αρκετές αγορές και δώρα, κυρίως στα μικρότερα μέλη της οικογένειας. Παράλληλα είναι περίοδος ανάπαυσης για μεγάλο μέρος των ανθρώπων.

Τσέκαρε κι αυτά: