Διαδίκτυο

Το διαδίκτυο είναι ένας χώρος ο οποίος μπορεί να μας προσφέρει πολλά καθώς μπορούμε να ενημερωθούμε για τα πάντα, ανά πάσα ώρα και στιγμή και να φέρουμε εις πέρας πολλές δουλειές χωρίς να φύγουμε από το σπίτι μας.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΕΙΡΕΣ ΕΔΩ 

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι οι οποίοι καραδοκούν όταν χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο και πρέπει να προσέχουμε!

Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος στην Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειά και καταφέρνει να φέρει εις πέρας πολύ δύσκολες αποστολές! Μέσω της επίσημης σελίδας που διαθέτει αναφέρεται στους πέντε κινδύνους που υπάρχουν και πρέπει να τους γνωρίζουμε όλοι!

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι σύμφωνα με τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος

  1. Τα προσωπικά δεδοµένα, όπως το ονοµατεπώνυµο, η ηλικία, η κατοικία, το επάγγελµα, η εκπαίδευση, η οικονοµική και οικογενειακή κατάσταση κατάσταση, χρησιµοποιούνται σε καθηµερινή βάση καθώς περιηγούμαστε στο διαδίκτυο.
  2. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία βρίσκονται καθημερινά οι ανήλικοι δημιουργούν μια εικονική πραγματικότητα πολύ ελκυστική και διαδραστική, η οποία όμως κρύβει και κινδύνους (προβολή τέλειου προτύπου ανθρώπου, παραπλανητικές ειδήσεις/fake news, παραβίαση ιδιωτικότητας κ.α.).
  3. Ο ψηφιακός εκφοβισµός είναι οποιαδήποτε πράξη εκφοβισµού, επιθετικότητας, παρενόχλησης, απειλητικής ή αυταρχικής συµπεριφοράς που πραγµατοποιείται µέσω του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων. Για να χαρακτηρίσουμε μια πράξη ως εκφοβισμό θα πρέπει να γίνεται συστηματικά, από πρόθεση, να έχει στόχο να πληγώσει κάποιον και να υπάρχει ανισορροπία δυνάμεων των ατόμων που εμπλέκονται.
  4. Εθισμός στο διαδίκτυο. Στην περίπτωση που το παιδί ασχολείται πολλές ώρες με το διαδίκτυο θα πρέπει να παρατηρήσουµε τα προειδοποιητικά σηµάδια και να βρούµε έναν τρόπο διαχείρισης της κατάστασης. Σημαντικό είναι να έχουν τεθεί όρια και κανόνες στο χρόνο ενασχόλησης με το διαδίκτυο από μικρές ηλικίες, ώστε να αναπτύξουν τον απαραίτητο αυτοέλεγχο και αυτοπειθαρχία.
  5. Σεξουαλικός εκβιασμός και εξαναγκασμός ανηλίκων. Οι ανήλικοι πολλές φορές συνοµιλούν διαδικτυακά µε άλλους γνωστούς ή όχι χρήστες. Οι κακόβουλοι χρήστες, εκµεταλλεύονται την παιδική αθωότητα, προκειµένου να πείσουν τον ανήλικο να τους αποστείλει προσωπικά του στοιχεία, να παράγει πρωτότυπο υλικό (φωτογραφίες ή video), να καταβάλει χρήµατα, να συναντηθεί μαζί τους ή να προβεί σε άλλες ενέργειες.

Για οποιοδήποτε λόγο από τους παραπάνω νιώθεις πως απειλείσαι μπορείς να επικοινωνήσεις με τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος!

– Τηλέφωνο : 11188
– Fax: 213-1527471
– Email: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
– μέσω του portal στη διεύθυνση: https://goo.gl/vOHdVb
– Ταχυδρομική διεύθυνση: Λ. Αλεξάνδρας 173, Τ.Κ. 11522, Αθήνα

 

Τσέκαρε και αυτά: