Διαταραχές ύπνου

Οι διαταραχές ύπνου είναι ένα σύνηθες πρόβλημα και ειδικά για όσους έχουν μάθει να κοιμούνται με αναμμένο το φως μπορεί να τους συμβούν διάφορα άσχημα πράγματα.

Για παράδειγμα όσοι κοιμάστε με το φως αναμμένο κινδυνεύετε με παχυσαρκία, ή με υπέρταση ή ακόμα και με διαβήτη.

Και αυτοί οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι σε σχέση με όσους κοιμούνται στο απόλυτο σκοτάδι.

Για αυτό το λόγο όλοι οι ειδικοί προτείνουν να κοιμόμαστε με κλειστά τα φώτα και όταν λέμε κλειστά τα φώτα, εννοούμαι και κλειστή τηλεόραση, κλειστό κινητό ακόμα και υπολογιστή.

Η μελέτη βρήκε ότι λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην μελέτη κοιμούνταν για τουλάχιστον πέντε ώρες μέσα σε απόλυτο σκοτάδι. Οι υπόλοιποι εκτίθεντο σε λιγότερο ή περισσότερο φως και είχαν σε μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκία, υπέρταση και διαβήτη.

Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από διαβήτη και καρδιαγγειακή νόσο και η έκθεση ακόμη και σε λιγοστό φως τη νύχτα μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο.

Οι ερευνητές συνιστούν για τις διαταραχές ύπνου, αν πρέπει να μένει ανοικτό κάποιο φως, αυτό να είναι αχνό και κοντά στο πάτωμα. Επίσης να προτιμάται φως με κόκκινο ή πορτοκαλί χρώμα που διεγείρει λιγότερο τον εγκέφαλο, ενώ να αποφεύγεται το λευκό ή το μπλε φως. Επίσης, αν μπορεί κανείς, να μετακινήσει το κρεβάτι του έτσι ώστε το τεχνητό φως που έρχεται από τον δρόμο, να μην πέφτει πάνω στο πρόσωπο του.

Το φως τη νύχτα απορρυθμίζει το βιολογικό ρολόι (κιρκάδιο ρυθμό) του ανθρώπινου σώματος, καθώς καταστέλλει την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης του σκοταδιού, η οποία, μεταξύ άλλων, έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Εφόσον το τεχνητό φως μειώνει τη μελατονίνη, μπορεί να επιβαρύνει την υγεία πολλαπλά.

Τσέκαρε κι αυτό:

Μαγαζιά Αιγάλεω : Που να φας bao buns