Google

Η Google LLC (παλιότερα Google Inc.) γιορτάζει τα “γενέθλιά” της κάθε 27 Σεπτεμβρίου και αυτή τη φορά κλείνει τα 25 χρόνια.

Η εταιρία ιδρύθηκε από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν το 1996 ως ερευνητικό πρόγραμμα, όταν αυτοί έκαναν το διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998 η Google ιδρύθηκε σαν ιδιωτική εταιρεία.

Στις 19 Αυγούστου του 2004 εγγράφηκε δημοσίως στο χρηματιστήριο. Στοχος της Google είναι να οργανώσει όλες τις πληροφορίες και να γίνουν διαθέσιμες για όλο τον κόσμο.

To 2006 η Google μετέφερε τα κεντρικά της γραφεία στο Μάουντεν Βιού της Καλιφόρνια, τα οποία ονομάζονται Γκούγκλπλεξ.

Οι μηχανές αναζήτησης τότε έβγαζαν τα αποτελέσματά τους μετρώντας πόσες φορές οι όροι αναζήτησης εμφανίζονταν στην σελίδα, όμως οι Πέιτζ και Μπριν δημιούργησαν ένα καλύτερο σύστημα που ανέλυε τις σχέσεις μεταξύ των ιστοσελίδων.

Η ονομασία “Google” είναι αναγραμματισμός της λέξης “googol”, τον μαθηματικό όρο που εισήγαγε ο Μίλτον Σιρότα για τον αριθμό 10100 που γράφεται: “1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά”, γεγονός που υποδηλώνει πως στόχος της εταιρίας είναι να οργανώσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Ίντερνετ.

Αρχικά λειτουργούσε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, με τα domain google.stanford.edu και z.stanford.edu.

Στα μέσα του 1998 κατάφεραν να συγκεντρώσουν 1 εκατ. δολάρια από επενδυτές, συγγενείς και φίλους, ώστε στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998 να δημιουργήσουν την εταιρία.

Όλα ξεκίνησαν από το γκαράζ μιας φίλης τους στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια, ενώ έναν χρόνο αργότερα η εταιρία έλαβε χρηματοδότηση κύκλου εργασιών 25 εκατ. δολάρια.

Η Google εξελίχθηκε πολύ γρήγορα, όταν έγινε η επίσημη μηχανή αναζήτησης από τον Yahoo!, έναν από τους δημοφιλέστερους ιστότοπους.

Τσέκαρε και αυτά:

Scrambled eggs: Ποιο το μυστικό για να γίνουν σαν ξενοδοχείου

Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Τα μηνύματα που αντάλλαξε με τον Βασάλο