Ιωάννης Σαρμάς

Ο Ιωάννης Σαρμάς είναι ο άνδρας που ορίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι την ημέρα των δεύτερη εκλογών, που θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου 2023, και ήδη συναντήθηκε με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου προκειμένου να αποφασίσουν μαζί για τα πρόσωπα που στελεχώσουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

 ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ SURVIVOR EΔΩ

O πρώτος γύρος των εκλογών ολοκληρώθηκε με τη Νέα Δημοκρατία να σημειώνει μια συντριπτική νίκη και ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίστηκε καθώς σημείωσε πολύ χαμηλά ποσοστά. Δεν υπήρξε αυτοδυναμία, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε ένα δεύτερο γύρο εκλογών και για αυτό το λόγο πρέπει να θεσπιστεί μια υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι ο ελληνικός λαός να δώσει στο κόμμα της επιθυμίας του το “πράσινο φως”.

Ο Ιωάννης Σαρμάς είναι ο άνθρωπος που αναλαμβάνει το ρόλο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού και σήμερα θα μάθεις κάποια πράγματα και αυτόν.

Ιωάννης Σαρμάς – Βιογραφικό, ηλικία, καταγωγή, η καριέρα, οι διακρίσεις

Το 1958 γεννήθηκε στην Κω και έχει σπουδάσει νομικά στην Αθήνα και στο Παρίσι.

Τον Ιανουάριο του 1987 ξεκίνησε να εργάζεται ως δικαστικός λειτουργός στο συμβούλιο της Επικρατείας και έπειτα μεταταχθεί στο Ελεγκτικό συνέδριο.

Υπήρξε πρόεδρος του τμήματος στο Ευρωπαϊκό ελεγκτικό συνέδριο για 12 έτη. Το 2014 διεύθυνε ως αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού συνεδρίου τις εργασίες τμήματος του δικαστηρίου.

Ο γνωστός νομικός ορίστηκε πρόεδρος του ελεγκτικού συνεδρίου το 2019 στις Νοεμβρίου, μια θέση την οποία κρατά μέχρι και σήμερα.

Έχει δυο παιδιά και είναι παντρεμένος από το 1987.

Η καριέρα του

Από το 1996 μέχρι το 2001 υπήρξε εισηγητής στις υποθέσεις προσυμβατικού ελέγχου  στο ελεγκτικό συνέδριο και ο τότε πρόεδρος κ.Απ. Μπότσος ήταν αυτός που τον όρισε ως αποκλειστικό εισηγητή.

Το 2002 μέχρι και το 2013 υπήρξε ενεργό μέλος του Ευρωπαϊκού συνεδρίου και με΄σα στα 12 έτη κατάφερε να εισάγει το κεφάλαιο “Getting Results” της Ετήσιας έκθεσης του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου και μέσω αυτής προσεγγίσζετα η ενωσιακή διαχείριση κάτω από ένα πρίσμα στόχων και μετρήσιμων αποτελεσμάτων.

Υπήρξε πρόεδρος του τμήματος του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου και διοίκησε στο ΙVo και στο Ιο Τμήμα.

Το 2014 πήρε τη μεγάλη απόφαση να αναλάβει την προεδρία του ΙΙΙου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και όταν το παρέλαβε υπήρχαν σε εκκρεμότητα περισσότερες από 30.000 υποθέσεις. Με σκληρή δουλειά και υπομονή κατάφερε μαζί με τους συνεργάτες του να μειωθεί ο αριθμός και πλέον εκκρεμούν λιγότερες 8.500 δικογραφίες.

Έχει διατελέσει πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την εκπόνηση της Δικονομίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και έχει βρεθεί στην προεδρία της Ομάδας εργασίας για την εκπόνηση του ελεγκτικού και διοικητικού Κανονισμού του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Διακρίσεις

Ο κ.Σαρμάς κατάφερε λόγω της πολυετής εμπειρίας του και του κύρους που διαθέτει να αναγορευτεί σε επίτιμος διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών, Οικονομικών και Κοινωνικών επιστημών του διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας τον Μάρτιο του 2023, είναι επίτιμος διδάκτορας της Νομικής του ΑΠΘ και επίετημος διδάκτορας του τμήματος διοίκησης Δημόσιας Διοίκησης του Πάντειου.

Τσέκαρε και αυτά: