Λαχανικά

Λαχανικά: Η διατροφή με ωμές τροφές είναι κάτι που τελευταία επιλέγει ο κόσμος να ακολουθεί, καθώς πιστεύεται ότι τα λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πιο υγιεινά, γι’ αυτό και πολλοί ακολουθούν τον ωμό βιγκανισμό.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πέντε λαχανικά τα οποία είναι πιο θρεπτικά όταν μαγειρεύονται.

Αυτά είναι τα λαχανικά:

  • Μανιτάρια
  • Ντομάτες
  • Καρότα
  • Μπρόκολο
  • Πράσινα φασόλια

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια περιέχουν μεγάλες ποσότητες της αντιοξειδωτικής εργοθειονίνης που απελευθερώνεται όταν μαγειρεύονται.

 

Τα αντιοξειδωτικά  ευνοούν την διάσπαση των «ελεύθερων ριζών», χημικών ουσιών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες και γήρανση, αφού βλάπτουν τα κύτταρά μας.

Ντομάτες

Για τις ντομάτες το μαγείρεμα αυξάνει το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, το οποίο έχει συσχετιστεί με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών, μεταξύ αυτών καρδιακές παθήσεις και καρκίνος.

Βέβαια το μαγείρεμα μειώνει την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C κατά 29%, ενώ η περιεκτικότητα σε λυκοπένιο ανέβηκε κατά 50% σε 30 λεπτά.

Καρότα

Τα καρότα όταν μαγειρευτούν έχουν περισσότερη βήτα-καροτίνη, μια ουσία που ονομάζεται καροτενοειδές που το σώμα μας τη μετατρέπει σε βιταμίνη Α, η οποία  υποστηρίζει την ανάπτυξη των οστών, την όραση και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αν μαγειρευτούν με τη φλούδα μεγαλώνει  η αντιοξειδωτική τους ισχύ, όμως τα καρότα θα πρέπει να βραστούν πριν κοπούν, για να μην φύγουν τα θρεπτικά συστατικά στο νερό.

Ωστόσο, το τηγάνισμα έχει βρεθεί ότι μειώνει την ποσότητα των καροτενοειδών.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, περιέχουν γλυκοζινολικά (φυτοχημικά που περιέχουν θείο), που το σώμα μπορεί να μετατρέψει σε ενώσεις που καταπολεμούν τον καρκίνο, όμως το ένζυμο μυροσινάση πρέπει να είναι ενεργό.

Σύμφωνα με έρευνες, ο ατμός μπορεί να διατηρήσει τη βιταμίνη C και τη μυροσινάση, ενώ αν ψιλοκόψετε το μπρόκολο και το αφήσετε να καθίσει για τουλάχιστον 40 λεπτά πριν από το μαγείρεμα, ενεργοποιεί την μυροσινάση.

Πράσινα φασόλια

Αν ψήσεις πράσινα φασόλια στο φούρνο μικροκυμάτων, στα κάρβουνα ή ακόμα και στη σχάρα, έχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών.

Σημειώνεται ότι, οι υψηλές θερμοκρασίες στα λαχανικά και ο μεγάλος χρόνος που μαγειρεύονται, έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια περισσότερων θρεπτικών συστατικών.

Έτσι, καλό θα ήταν να μην τα μουλιάζετε σε νερό και να χρησιμοποιείτε λιγότερο νερό όταν τα μαγειρεύετε.

Τσέκαρε και αυτά:

Ράνια Τζίμα: Το βιογραφικό, η ηλικία και ο γάμος της με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη 

Ταξίδι εξωτερικό: Τέσσερα τιπς αν ταξιδεύεις για πρώτη φορά