μακροζωία

Ο καθένας δίνει την δική του εκδοχή για το πώς να επιτύχεις την μακροζωία, ωστόσο ψυχολόγοι κατάφεραν να βρουν ένα στοιχείο του χαρακτήρα που συνδέεται με αυτή.

Η Roslyn Menaker, 103 ετών, δήλωσε στον Guardian πως «η ευτυχία, η χαρά, η εκτίμηση… μια θετική προοπτική» την έκαναν να φτάσουν στην ηλικία που είναι, και η Ruth Sweedler, επίσης 103 ετών, είπε στο CNBC Make It πως πάντα της έλεγαν πόσο καλός άνθρωπος είναι.

Παρ’ όλο που οι ηλικιωμένοι έχουν την αίσθηση ότι η θετικότητά τους, ήταν παράγοντας στη μακροζωία τους, ο πρώην καθηγητής ψυχολογίας της προσωπικότητας στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame, David Watson, θεωρεί ότι η σύνδεση προσωπικότητας και γήρανσης είναι πιο λεπτή.

«Νομίζω ότι τα αποτελέσματα του να είσαι απλώς θετικός είναι υπερεκτιμημένα», δηλώνει, καθώς υποστηρίζει πως άλλα χαρακτηριστικά έχουν σχέση με την μακροζωία.

Σύμφωνα με την θεωρία το «Μοντέλο των Πέντε Παραγόντων» τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων μπορούν να χωριστούν σε 5 κατηγορίες, δηλαδή δεκτικότητα, ευσυνειδησία, εξωστρέφεια, συγκαταβατικότητα και νευρωτισμός.

Κατά τον Δρ. Watson η ευσυνειδησία ή η οργάνωση και η πειθαρχία, έχουν σχέση με τη μακροζωία , καθώς τα άτομα με υψηλά αυτά τα χαρακτηριστικά είναι καλύτερα στο να φροντίζουν τον εαυτό τους.

Για παράδειγμα οι ευσυνείδητοι άνθρωποι πίνουν αλκοόλ με μέτρο και έχουν μία καλή διατροφή.

«Οι ευσυνείδητοι άνθρωποι δεν κάνουν ανόητα πράγματα, επομένως έχουν χαμηλότερα ποσοστά ατυχημάτων και καλύτερες συμπεριφορές υγείας», αναφέρει ο ειδικός.

Όμως, σημαντικό είναι το γεγονός ότι η ευσυνειδησία, μπορεί να αυξηθεί μεγαλώνοντας, ενώ υπάρχουν και ειδικά εργαστήρια για ευσυνειδησίας που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αυτορυθμίζονται.

«Η βασική ιδέα είναι ότι αν θέλετε να αυξήσετε την ευσυνειδησία σας, τότε να ενεργείτε πιο ευσυνείδητα. Και αυτή η στάση θα υιοθετηθεί και στη συμπεριφορά σας. Προσπαθήστε να είστε στην ώρα σας για να κάνετε πράγματα ή παρακολουθείτε στενά ό,τι σας ενδιαφέρει», ανέλυσε ο Δρ. Watson.

Τέλος, κατέληξε λέγοντας για την αντιμετώπιση των αγχωτικών καταστάσεων:

«Οι ψυχολογικά υγιείς άνθρωποι έχουν ταχύτερο χρόνο ανάρρωσης. Μπορούν να πουν στον εαυτό τους: “Αυτό δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα”. Βρίσκουν τρόπους να επαναφέρουν τον εαυτό τους σε αυτή την ισορροπία».

Τσέκαρε και αυτά:

Αβοκάντο τοστ: Ποια είναι η τέλεια συνταγή 

Μέγκαν Μαρκλ: Νέο βίντεο που τραγουδάει μαζί με τον Σαμ Ράιντερ