Μεγάλη Παρασκευή

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ημέρα μεγάλης θλίψης καθώς κορυφώνεται το θείο Δράμα και οι πιστοί επιλέγουν να βρεθούν στην εκκλησία με σκοπό να ακολουθήσουν τον Επιτάφιο και να προσκυνήσουν.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ SURVIVOR EΔΩ 

Κάθε χρόνο, ο καιρός είναι μουντός και συνήθως βροχερός (σπάνια έχουμε δει ηλιοφάνεια) και θεωρείται μια μέρα μεγάλου πένθος και νηστείας για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αναβιώνουν έθιμα και ο κόσμος απολαμβάνει το κατανυκτικό κλίμα στα μέρη που έχει επιλέξει να κάνει διακοπές.

Η Μεγάλη Παρασκευή ξεκινά με την ακολουθία των μεγάλων Ωρών και ο Χριστός αποκαθηλώνεται και τον τοποθετούν με μεγάλη ευλάβεια και προσοχή στον επιτάφιο ο οποίος έχει στολιστεί από τα ξημερώματα με μυρωδάτα λουλούδια και κρίνους.

Στις περισσότερες περιοχές, ο Επιτάφιος βγαίνει το βράδυ και ο κόσμος ακολουθεί την περιφορά ενώ δεν τελείται Θεία Λειτουργία καθώς είναι μια μέρα θλίψης.

Τα έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής

Γυναίκες, παιδιά και άνδρες στολίζουν τον Επιτάφιο από το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης μέχρι τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής και οι πιστοί δείχνουν με τον διό τους τρόπο τη θλίψη τους.

Αφού πραγματοποιείται η Αποκαθήλωση, οι πιστοί πηγαίνουν στην Εκκλησία για να προσκυνήσουν και όταν ξεκινά η περιφορά, οι πιστοί περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για να πάρουν την ευλογία.

Σε όλη την Ελλάδα, οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα και πολλά είναι τα μαγαζιά τα οποία δε λειτουργούν. Οι πιστοί επιλέγουν να νηστέψουν ακόμη και το λάδι και σε πολλές περιοχές δημιουργούν φαγητά τα οποία θεωρούνται νηστίσιμα.

Στην Κρήτη βράζουν σαλιγκάρια και γίνουν το ζουμί του, ενώ σε άλλες περιοχές δημιουργούν φαγητά που δεν έχουν λάδι, ούτε κρέας.

Το Μεγάλο Σάββατο πολλοί είναι οι πιστοί που πηγαίνουν στην εκκλησία για να μεταλάβουν και το βράδυ της Αναστάσης ακούγεται το “Χριστός Ανέστη” και υπάρχει μεγάλη χαρά!

Τσέκαρε και αυτά: