Μεγάλη Πέμπτη

Η Μεγάλη Πέμπτη έφτασε και ένα μοναδικό έθιμο πραγματοποιείται αυτή την ξεχωριστή μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, το οποίο δεν είναι άλλο από το βάψιμο των κόκκινων αυγών (ή ότι άλλο χρώμα προτιμάτε). Tα κόκκινα αυγά, βέβαια, είναι αυτά τα οποία συμβολίζουν τις ημέρες του Πάσχα και υπάρχει λόγος για αυτό.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ SURVIVOR EΔΩ 

Τα κόκκινα αυγά τα βάφουμε τη συγκεκριμένη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση γιατί έχουν ένα πολύ σημαντικό συμβολισμό! Συμβολίζουν το αίμα του Ιησού Χριστού το οποίο χύθηκε να μπορέσει να σώσει τον κόσμο.

Μεγάλη Πέμπτη

Ωστόσο, υπάρχον και άλλες εκδοχές οι οποίες αφορούν στο έθιμο των κόκκινων αυγών και μια από αυτές λέει πως η Παναγία κρατούσε ένα καλάθι με αυγά τα οποία προσέφερε στους άνδρες που φρουρούσαν τον Χριστό ικετεύοντας για τη ζωή του και τα δάκρυα της έπεσαν πάνω σε αυτά και τα έβαψαν με κόκκινο χρώμα.

Οι νοικοκυρές και οι νοικοκυραίοι βάφουν τα αυγά τους τη Μεγάλη Πέμπτη, μια μέρα μεγάλης σημασίας καθώς σύμφωνα με τα Ευαγγέλια, πραγματοποιήθηκε ο Μυστικός Δείπνος όπου ο Χριστός έδωσε κρασί και άρτο στους μαθητές του και ήταν η ημέρα όπου προδόθηκε από τον Ιούδα για τριάντα αργύρια.

Τι συμβολίζει το τσούγκρισμα

Πρόκειται για ένα έθιμο πολλών ετών το οποίο συμβολίζει το σπάσιμο του τάφου από το οποίο και βγήκε ο Ιησούς Χριστός αφού αναστήθηκε.

Με το τσούγκρισμα, απελευθερώνεται η ζωή και έτσι ξεκινά το μεγάλο φαγοπότι την ημέρα του Πάσχα!

Πολλοί είναι οι πιστοί οι οποίοι παίρνουν μαζί τους στην εκκλησία, τη βραδιά της Ανάστασης, ένα κόκκινο αυγό για να το τσουγκρίσουν με τους συγγενείς τους όταν ακουστεί το “Χριστος Ανέστη”.

Τips για τα αυγά σου

Υπάρχουν δυο τρόποι για να βάψεις κόκκινα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη! Ο φυσικός τρόπος και ο τρόπος με τις τεχνητές βαφές του εμπορίου.

Αν θέλεις να μάθεις πως να βάφεις τα αυγά σου με φυσικό τρόπο, μπες εδώ!

Για να έχεις 100% επιτυχία με το χρώμα των αυγών, θα πρέπει να επιλέξεις αυγά τα οποία έχουν λευκό κέλυφος και να είναι πολύ καθαρά!

Μην ξεχάσεις πως πρέπει να είναι πολύ γυαλιστερά, επομένως μπορείς μετά την βαφή και αφού έχουν στεγνώσει, να τα περάσεις με λίγο ελαιόλαδο!

Τσέκαρε και αυτά: