Sinead O’Connor

Αν είσαι από αυτούς που κάποια στιγμή στη ζωή τους βίωσαν ένα μεγάλο χωρισμό, τότε το τραγούδι “Nothing compares to you” που τραγούδησε η Sinead O’Connor, σου έχει κρατήσει παρέα για πολλές ώρες… Και κάθε φορά που το ακούς θυμάσαι καταστάσεις του παραλθόντος οι οποίες σίγουρα σε έχουν πληγώσει αλλά βγήκες δυνατός…

Η τραγουδίστρια από την Ιρλανδία αποφάσισε σε ηλικία 56 ετών να φύγει από τον κόσμο και να ταξιδέψει σε έναν άλλο κόσμο όπου τα θέματα ψυχικής υγείας δεν υπάρχουν, μεγάλοι καλλιτέχνες τραγουδούν δίχως λογοκρισίας και οι “άγγελοι” της μουσικής απολαμβάνουν τις θεσπέσιες φωνές που κάποτε έκαναν τους μουσικόφιλους σε όλο τον πλανήτη να ανατριχιάσουν.

Η Sinead O’Connor ήταν μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση μουσικού! Μια γυναίκα που γεννήθηκε σε νοσοκομείο του Δουβλίνου, που φέρεται να υπέστη κακοποίηση από τη μητέρα της αφήνοντας ένα ανεξίτηλο σημάδι στην ψυχή το οποίο θα έπρεπε να αντιμετωπίσει στην πορεία της ζωής της κάνοντας πράγματα που φανέρωναν διαταραχή προσωπικότητας. Έχοντας περάσει καταστάσεις όπως ήταν ο χωρισμός των γονιών της, η μικρή τότε Σινέντ πιάστηκε να κλέβει και να το σκάει πολύ συχνά από το σχολείο, με αποτέλεσμα να τοποθετηθεί σε ένα χριστιανικό άσυλο για να μπορέσει να μάθει τρόπους και να γίνει μια σωστή κυρία.

Όταν μια εθελόντρια άκουσε την 15χρονη Σινέντ να τραγουδά στο άσυλο το τραγούδι της Μπάρμπαρα Στράιζεντ, “Εvergreen” κατάλαβε πως είχε μόλις βρει ένα νέο διαμάντι της ιρλανδικής μουσικής το οποίο θα μπορούσε να μαγέψει με τη φωνή του. Άλλωστε είναι γνωστό πως οι τραγουδίστριες της Ιρλανδίας αποκαλούνται “Σειρήνες” καθώς έχουν ένα ιδιαίτερο μέταλλο στη φωνή τους.

Η εθελόντρια ήταν αδερφή του Paul Byrne, ντράμερ του συγκροτήματος “In Tua Nua” και τότε ξεκίνησαν όλα! Η Σινεντ ηχογράφησε το κομμάτι “Take My hand” μαζί τους και έπειτα γνώρισε τον Colm Farrelly μέσω διαφήμισης και δημιούργησαν το συγκρότημα “Ton Ton Macoute”.

Άφησε το σχολείο πολύ σύντομα και μαζί με την μπάντα έμειναν στο Δουβλίνο και ξαφνικά η παγκόσμια μουσική σκηνή άρχισε να παρατηρεί ένα κορίτσι να εμφανίζεται σε παμπ και να σαρώνει. Βρήκε ατζέντη, ξεκίνησε να δημιουργεί μουσική και το Γκράμι δεν άργησε να έρθει, όπως και οι εμφανίσεις σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα. Πάντα συνεσταλμένη, με δυνατή φωνή και άποψη, σχετικά ημιμαθής στην αρχή της και με τοποθετήσεις που άλλοτε είχαν βάση, και άλλοτε ήταν περίεργες.

Πολλά άλμπουμ, αμέτρητες επιτυχίες, έρωτες, δηλώσεις για τη θρησκεία, τοποθετήσεις για τον IRA, και πάντα μια αγωνία να αποδείξει πως κάτι μέσα της είναι δυνατό! Προσπαθούσε για πολλά χρόνια να εξηγήσει τις αλλαγές στη συμπεριφορά της και αφού πέρασε από χιλιάδες ψυχικά κύματα, έμαθε επιτέλους τι της συμβαίνει! Διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή και πάλεψε πολύ για να βγάλει από μέσα της όλα όσα είχε… Πολλές φορές επέλεγε να μην παίρνει τα φάρμακα της και να κυκλοφορεί στους δρόμους χαμένη… Αλλά η φωνή της δεν χάθηκε ποτέ…

Όσοι είχαν την τύχη να τη θαυμάσουν σε κάποιον δρόμο του Δουβλίνου με την κιθάρα της θυμούνται ένα και μόνο πράγμα… την απύθμενη θλίψη στα μάτια της…

Η Sinead O’Conor πάντα πάλευε να βρει τον εαυτό της μέσω της θρησκείας… άλλωστε αυτό ήταν κάτι το οποίο είχε διδαχθεί στο άσυλο. Το 1990 ο επίσκοπος Μάικλ Κοξ, την όρισε ιερέα , όμως το 2018 ζήτησε από τον Πάπα Φραγκίσκο να την αφορίσει για να μπορέσει να στραφεί προς τον ισλαμισμό.

Η τραγουδίστρια σε εμφάνιση της στο SNL το 1992 επέλεξε να σκίσει τη φωτογραφία του Παπά Ιωάννη Παύλου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κακοποίηση παιδιών που συμβαίνει στην καθολική εκκλησία. Ήταν μια γυναίκα που πάλευε με τους δαίμονες της, αλλά παράλληλα πάλευε και για τους άλλους. Η μάχη της κατά της καθολικής εκκλησίας ήταν μεγάλη και τα έβαλε ανοιχτά με το Βατικανό κατηγορώντας το πως καλύπτει την κακοποίηση νέων ψυχών. Εξάλλου, ήταν και η ίδια μητέρα… πώς θα μπορούσε να μην παλέψει για τα άλλα παιδιά….

Παντρεύτηκε και χώρισε τέσσερις φορές! Έκανε τέσσερα παιδιά, όμως έμεινε με τρία αφού ο 17χρονος γιος της Shane αυτοκτόνησε. Και αυτή ήταν η στιγμή που η Σινέντ τελείωσε με τη μουσική.

Έχοντας στις πλάτες της μια έντονη ζωή, γεμάτη προβλήματα και τραγωδίες, θέλησε να αποτραβηχτεί από όλους και από όλα και διατηρώντας το κλασικό ξυρισμένο look της (απο μικρή ηλικία ξύριζε το κεάλι της), αποχαιρέτισε τον κόσμο αφήνοντας πίσω της όμορφα τραγούδια και ερμηνείες που θα ακούμε για πολλά χρόνια.

Τσέκαρε και αυτά: