Μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών είναι το Taxi Driver του Μάρτιν Σκορσέζε με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, και πρέπει σίγουρα να τη δεις αν δεν το έχεις κάνει ήδη.

Η ταινία θεωρείται ψυχολογικό νεο-νουάρ θρίλερ, είναι του 1976 και το σενάριο υπογράφει ο Πολ Σρέιντερ. Ο βασικός χαρακτήρας της ταινίας, ο Τράβις Μπικλ, τον οποίο υποδύεται ο Ντε Νίρο, είναι ένας βετεράνος που υπηρέτησε στον πόλεμο του Βιετνάμ.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ

Ο Τράβις πάσχει από κατάθλιψη και αϋπνίες, τις οποίες καταπολεμά, δουλεύοντας το βράδυ ως ταξιτζής στη Νέα Υόρκη.

Τα πρωινά του, τα περνά σε σινεμά που προβάλλουν πορνογραφικές ταινίες και αναλογίζεται το πόσο έχει αλλάξει ο κόσμος προς το κακό.

Οι αισθήσεις του σωστού και του λάθους είναι πολύ έντονες για εκείνον όσον αφορά την αναθρωπότητα, ενώ η μοναδική του σωτηρία είναι η Μπέτσι, μια κοπέλα που εργάζεται για την προεκλογική εκστρατεία του γερουσιαστή Τσαρλς Πάλανταϊν.

Ο Τράβις γίνεται εμμονικός μαζί της και μετά από ένα πολύ αποτυχημένο ραντεβού, “γυρνάει” το μυαλό του και βάζει στόχο να αλλάξει τον κόσμο.

Πρώτο και κύριο, ζήτημα είναι να σώσει ένα 12χρονο κοριτσάκι από την εκπόρνευση.

Στην ταινία, επίσης, εμφανίζονται και οι Τζόντι Φόστερ, Χάρβεϊ Καϊτέλ και Σίμπιλ Σέπερντ. To Taxi Driver προτάθηκε για τέσσερα βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, ενώ βραβεύτηκε με το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών.

Το 1998 έλαβε την 52η θέση στη λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών που θεσπίστηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

Μάλιστα, το 1994 η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική.

Τσέκαρε και αυτά:

Γιάννης Στεφανίδης: Βιογραφικό, ηλικία, καταγωγή και το Fame Story

Σεξουαλική ζωή: Τρεις μύθοι για την ερωτική επαφή